”Trăiește autentic” de Andreea Săvulescu (recenzie)

An publicație: 2019

Editura: Bookzone

Număr pagini: 160

”Trăiește autentic – Lecții de fericire de la un psihoterapeut” este o carte care explică, într-o manieră prietenoasă și deschisă, ce este cu adevărat fericirea și cum să depășești obstacolele mentale care te împiedică să o trăiești. Mai mult decât atât, îți oferă instrumentele necesare pentru a te reconecta cu sinele tău autentic, pentru a descoperi cine ești cu adevărat și a deveni autorul poveștii tale de viață!
Nu îți vinde promisiuni și nici rețete miraculoase! Dar te ajută să conștientizezi fiecare aspect al vieții tale, să accepți ce nu poți schimba, să nu îți mai reprimi emoțiile și să îți asumi responsabilitatea pentru propria fericire.
Psihoterapeut Andreea Săvulescu te provoacă prin intermediul acestei cărți să treci de la simpla încercare de a supraviețui, la a trăi cu intensitate! Ești pregătit?

”Trăiește autentic” a făcut parte din coletul surpriză primit din partea celor de la Bookzone de Crăciun, alături de ”O iubire de Crăciun” (despre care am scris aici) și ”Slujba de la miezul nopții” (recenzia o găsiți aici), plus încă o carte despre care am să vă vorbesc zilele viitoare, însă am amânat-o până acum pentru că nu am simțit că este momentul ei încă. Am ales s-o citesc acum pentru că am simțit nevoia să schimb puțin genul și-mi era dor să mă încânt cu o nouă carte despre dezvoltare personală. Luna aceasta este deja a doua carte de dezvoltare personală ce o citesc, însă n-aș știi să vă spun dacă va mai urma una sau nu, am să mă surprind 😊.

”Trăiește autentic” este cartea ce trebuie citită de toată lumea pentru că ai foarte multe de învățat din ea. Parcurgând-o, am realizat că până în prezent, am întâlnit foarte multe din cele prezentate de Andreea, atât întâmplări, cât și trăiri, pe cât de multe am trăit, pe atât de multe mai am de descoperit, dar și cum să le gestionez. Atinge suficiente subiecte și ți le explică într-un limbaj cât mai uzual, de parcă ar fi o conversație între prietene, nu una psihoterapeut – pacient, cu toată franchețea din lume (o găsiți pe site-ul editurii aici 😊)

Totul pornește de la cum am fost crescuți, formați de către părinți și educați, dar și de modul cum gândim, acestea stau la baza fericirii sau nefericirii noastre. Dacă îți contruiești fericirea în funcție de ceilalți, fie persoane ce le admiri, tipicul femeii – fotomodel sau bărbatul musculos, sculptat, fără burtă sau mai știu eu ce, în funcție de persoana de alături cu care îți petreci viața de zi cu zi sau colegii de muncă, este posibil să fii extrem de dezamăgit și să contribui la nefericirea ta. Tu reprezinți cheia fericirii tale și doar tu hotărăști ce te face fericit, cum alegi să fii fericit și dacă vrei să trăiești fericit. Fiecare persoană e unică și prin comparația cu ceilalți, din punct de vedere fizic sau psihic, nu rezolvi nimic…trebuie să fim noi și să ne trăim viața cât mai unicat, fără a fi trași la xerox. Dacă pe X îl bucură y lucru, nu înseamnă că și pentru tine va avea același efect. Învață să te pui pe tine pe primul loc, să ții cont de fericirea ta, apoi de a celor din jurul tău.

Andreea Săvulescu îți vorbește despre componentele fericirii, care sunt acestea și cum să le activezi în cazul în care nu le cunoști sau nu le stăpânești complet, dar și despre obstacolele ce stau în calea fericirii și cum să le depășești. Va fi un plus pentru tine să descoperi această carte și chiar este foarte utilă, mai ales dacă ești la început de drum și acum te formezi. Te ajută să te dezvolți într-un mod armonios din punct de vedere psihic, să conștientizezi fiecare aspect al vieții tale și să te accepți, cu bune și rele. Suntem unici și așa trebuie să rămânem, nu este necesar să copiem pe nimeni…

”Viața trăită autentic este calea spre fericire. Iar fericirea nu este destinația, ci calea în sine. Ca să o experimentezi este necesar să devii conștient de viața ta, de tine, de puterea ta, să te accepți, să preiei controlul și să-ți asumi responsabilitatea pentru propria viață, să îți iei angajamentul și să adopți comportamente care îți vor aduce beneficii pe termen lung.”

”Una dintre căile către fericire constă în a învăța să fii fericit indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Fericirea este o alegere pe care o facem atunci când decidem să ne concentrăm asupra lucrurilor care se găsesc în interiorul nostru. Lumea nu este perfectă, iar lucrurile nu vor fi niciodată aliniate în așa fel încât să fim complet mulțumiți, iar dacă îți refuzi fericirea în alte condiții decât acestea, nu vei ajunge să-i cunoști sensul.”

”Suferința este un rău necesar, pentru că doar atunci când ești în genunchi începi să îți dorești o viață mai bună. Suferința este un promotor al evoluției. Suferința te anunță că există o altă viață care te așteaptă să o trăiești, o viață în care există fericire, fericire pe care o meriți pe deplin. Momentul suferinței este momentul trezirii, acela în care îți auzi sufletul plângând după progres. Este momentul în care primești vestea că ești pregătit să trăiești expresia ta cea mai înaltă.”

”Viața este o experiență, o călătorie, iar tu alegi destinația. Viața este ca o bucată de plastilină pe care o poți modela așa cum dorești.”

”Uităm că frumusețea este, de fapt, punctul de întâlnire dintre ceea ce doare și ceea ce vindecă, dintre umbrele tragediilor și luminile bucuriei. Frumusețea constă în cicatrici. Cu toții avem cicatrici, atât la interior, cât și la exterior. Avem pistrui de la expunerea la soare, semne care declanșează trigger-uri emoționale, oare rupte și inimi frânte. Oricum s-ar manifesta cicatricile noatre, nu trebuie să ne simțim rușinați că le avem, pentru că ele au rolul de a ne înfrumuseța. Ele ne oferă unicitate.”

”Frumusețea nu se rezumă la a ajunge la măsura XS, la liftinguri faciale, injecții cu botox sau abdomen plat. Frumusețea este zâmbetul nostru interior, nativ, cel care persistă chiar și atunci când trecem prin momente dificile, dureroase, traumatizante.”

”Viața nu este mare filozofie. Este chiar simplă, doar că nouă ne place să o complicăm și să ne transformăm în propriul nostru dușman. Nu poți fi învins de nimeni în afară de propria persoană, încetează să te mai lupți cu tine, iubește-te și permite-ți să trăiești o viață plină de împliniri pentru că doar așa vei reuși să rămâi în picioare!”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s