”Ziua răzbunării” de John Grisham (recenzie)

Titlul original: ”The Reckoning”

An apariție: 2019

Editura: Rao

Număr pagini: 496

Traducere de Gabriel Stoica

Pete Banning este fiul preferat al oraşului Clanton – erou decorat în cel de-Al Doilea Război Mondial, exponent al unei familii importante din zonă, fermier de succes, tată, soţ şi totodată membru de vază al Bisericii Metodiste. El revine acasă din război, în orăşelul său natal din Mississippi, şi îl ucide pe predicatorul metodist al comunităţii aparent fără niciun motiv. După ce este condamnat, confruntându-se cu moartea prin spânzurare, respinge oferta guvernatorului de a-i fi comutată pedeapsa dacă îşi divulgă motivul şi singura sa declaraţie – în faţa şerifului, a avocaţilor săi, a judecătorului şi a familiei – rămâne „Nu am nimic de spus”. El pare să nu se teamă de moarte şi e gata să ia cu el în mormânt motivul secret al crimei comise.
Călătoria incitantă prin care ne însoţeşte John Grisham ne poartă din junglele din Filipine şi tranşeele războiului până în lumea plină de secrete a unui azil de boli mintale şi sălile de tribunal în care avocaţii încearcă disperaţi să îi salveze viaţa lui Pete Banning.

John Grisham este autorul al căror cărți mereu mi-am dorit să le descopăr, însă din nu știu ce motiv l-am evitat și m-am temut puțin, poate și pentru că a fost și încă este lăudat. Se pare că cei de la editura Rao au știut acest lucru și mi-ai dăruit un exemplar din ”Ziua răzbunării”, romanul fiind o provocare pentru mine, m-a ajutat să trec peste teama de Grisham (primul pas a fost mai greu, să obțin o carte de-a lui…). Știind că majoritatea cărților sale sunt în ediție de buzunar, a fost o surpriză să descopăr că romanul este în format hardcover, deci clar un volum complex și încărcat de evenimente.

Acțiunea romanului este împărțită în trei părți, fiecare parte vorbind despre o anumită perioadă din viața personajului principal Pete Banning. Prima parte îl prezintă pe Pete în prezent, fermier de succes, erou de război, dar și membru al Bisericii Metodiste. Din motive cunoscute doar de el, hotărăște să-l ucidă pe predicatorul Dexter Bell, iar pentru această crimă va fi judecat și condamnat fie la închisoare pe viață, fie la moarte pe scaunul electric. În cea de-a doua parte, ne întoarcem în trecut, unde îl descoperim pe Pete ca proaspăt absolvent al Academiei Militare West Point, dar aflăm și cum s-a cunoscut cu actuala sa soție, Liza Sweeney. Tot în această parte ne este relatată și perioada lui Pete petrecută în cel De-al Doilea Război Mondial, perioadă ce nu o voi detalia, întrucât nu cred că suntem străini de acea perioadă, plus de asta, trebuie să descoperiți si voi povestea… În cea de-a treia parte, secretele ies la iveală. Mi s-au confirmat pe ici, pe colo, mici bănuieli, dar tot am rămas surprinsă de deznodământul întâlnit în această parte.

Numărul personajelor este relativ mare, ceea ce mi-a cam dat de furcă, mi-a fost greu să rețin unele din ele și să fac asocierile necesare, însă pe parcurs am reușit să-mi mai revin și să le pot corela mai bine. De asemenea, acțiunea este destul de statică, cel puțin în prima jumătate a romanului, nu știu de ce mă așteptam la mai mult dinamism. Cea de-a doua jumătate însă, a avut alte planuri cu mine, m-a ținut cu sufletul la gură și-ntr-o alertă continuă. Deși am întâmpinat dificultăți la început, romanul a reușit să mă captiveze și să mă determine să-mi doresc să aflu deznodământul, să descopăr ce l-a împins pe Pete să recurgă la un asemenea gest șocant, de a ucide un om al Bisericii.

”Ziua răzbunării” este un roman complex și greuț, poate doar eu l-am perceput așa fiind străină de operele lui John Grisham, împletește foarte bine planul prezent cu cel trecut, prezintă evenimente din istorie, dar are si secrete ascunse, capabile să dea totul peste cap, dispute între avocați și nu numai. Găsești de toate în această carte și chiar vi-o recomand să o citiți. Pete este un personaj misterios și deși am sucit eu pe toate părțile motivul ce a stat în spatele plănuirii crimei, tot a reușit să mă surprindă cu hotărârea sa. Cartea o găsiți pe site-ul editurii Rao aici 😊.

A da…și ce am uitat să vă menționez, este că la momentul când încă citeam cartea, m-a mâncat să caut recenzii, ca să văd dacă doar eu am mici dificultăți cu ea sau au mai fost și alții în situația mea…și ce credeți? Mi-am luat un spoiler de toată frumusețea…mda…a reușit să-mi strice bucuria cum nici nu vă dați seama, însă dacă m-a mâncat, am fost scărpinată. Cartea a stat pe tușă câteva zile, însă spoilerul nu avea cum să se facă uitat așa de repede, așa că am decis să revin la ea și să ii dau de capăt, în ciuda spoilerului primit…dacă cumva printre cei ce-mi citesc blog sau urmăresc ocazional postările sunt și persoane ce scriu recenzii, fiți buni și nu dați tot din casă, mai lăsați să fie învăluiți în farmecul cărților și ceilalți, țineți spoilere pentru voi sau atenționați de la bun început, nu să ne aflăm pe teren minat…

”Viața e plină de mistere și nu avem răspunsuri garantate.”

”Moartea face parte din viață. Toți ajuungem la capăt. Unii mai devreme decât alții.”

”Viața este plină de lucruri pe care nu le putem înțelege. Nu există nicio garanție că ți se va permite să trăiești știind totul despre toate. Există o mulțime de mistere. Acceptă-le și mergi mai departe.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s