Titlul original: The 5 AM Club: Own Your Morning. Elevate Your Life
An apariție: 2019
Editura: ACT SI POLITON
Număr pagini: 416
Traducator: Dana Dobre
Te-ai întrebat vreodată dacă are vreo importanță ora la care ne trezim? Dacă o oră în plus sau în minus de somn ne poate influența în vreun fel nivelul de performanță și reușită de peste zi? Sau dacă are vreo importanță ceea ce facem dimineața la prima oră: mișcare, meditație, lectură, vizionat știri sau lenevit în pat până târziu pentru a ne bucura de o viață frumoasă și a avea realizări excepționale? Robin Sharma crede că da. Asta pentru că studiile consultate de el arată că cele 5 atuuri ale geniului, și anume: concentrarea mentală, energia fizică, voința personală, talentul original și timpul zilnic se află la nivelul cel mai ridicat dimineața.
Autorul îți prezintă metoda și stilul de viață 5 a.m prin intermediul a 4 personaje simbolice, mentori și ucenici: Vrăjitorul, vagabondul (Domnul Riley), artistul și antreprenoarea. Cei patru se întâlnesc la o conferință de dezvoltare personală în cadrul căreia ia cuvântul Vrăjitorul, un reputat orator. Fiecare dintre aceste personaje are o lecție de învățat și o lecție de oferit. Problemele lor, pot fi și problemele tale, iar răspunsurile pe care le oferă unii dintre ei pot fi răspunsurile pe care le cauți tu chiar în acest moment. Fiecare dintre cele patru personaje devine astfel o voce. Artistul surprinde cât se poate de obiectiv societatea zilelor noastre cu slăbiciunile, ridicolul și snobismul ei, antreprenoarea surprinde problemele cu care se confruntă liderii, în timp ce vagabondul, ca și Vrăjitorul de altfel, sunt vocile ce par să dețină cheia la toate marile probleme ale societății.

După ce am citit ”Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul”, carte care m-a impresionat enorm și din care am avut ce învăța (pentru mai multe detalii, recenzia o găsiți aici), mi-am propus să descopăr și alte cărți de-ale lui Robin Sharma, iar cu ajutorul celor de la Act și Politon acest lucru a fost posibil și țin să le mulțumesc pe această cale 😊.
Antreprenoarea este patroana unei companii tehnologice pe care a fondat-o încă de pe băncile facultății, devenind astfel un titan al intrusiei sale și totodată, un lider al societății și un filantrop la cei aproape 40 de ani ai săi. Este, însă, surprinsă de o lovitură neașteptată, ce o pune în postura de a renunța la firma sa și de a-și găsi un nou loc de muncă, situație ce o pune în dificultate și o determină să acționeze cum nu credea că este posibil. Artistul este un pictor frustrat, ce se consideră bun, dar nu extraodinar, prins într-o luptă continuă cu demonii interiori și care-și dorește să înțeleagă cum să-și alimenteze creativitatea și să-și amplifice talentul pentru a putea lăsa o amprentă care să dăinuiască veșnic prin picturile sale. Cei doi sunt protagoniștii acestei cărți, iar a lor întâlnire se realizează în urma unui seminar susținut de Vrăjitor, un orator renumit în toată lumea ca un mare maestru al inspirației, o legendă a leadershipului, ce îi ajută pe oamenii obișnuiți să-și valorifice cele mai mari înzestrări. Antreprenoarea și Artistul sunt angrenați într-o conversație în care-și împărtășesc impresiile cu privire la seminarul ținut de Vrăjitor, când sunt abordați de Vagabond, un bărbat cu aspect neîngrijit, haine murdare și rupte, însă cu un accesoriu opulent ce le atrage atenția protagoniștilor noștrii. Astfel, discuția continuă și impresiile sunt din nou împărtășite până la momentul când Vagabontul le propune o escapadă de câteva zile pe o insulă retrasă, unde Artistul și Antrepenoarea să se regăsească și să descopere cum este posibil să dea ce e mai bun din ei alăturându-se Clubului 5 A.M.. Dacă se vor alătura străinului sau nu, și cum decurge povestea, rămâne să aflați voi, cartea o puteți găsi pe site-ul editurii aici.
”Clubul 5 A.M.” conține baza teoretică a unui concept ce se bazeasă pe o rutină matinală revoluționară, capabilă să-ți maximizeze productivitatea și creativitatea, să îți fortifice sănătatea și să te facă să te simți mai fericit și mai plin de viață. Eu sunt deja alăturată acestui club de aproximativ trei ani și pot să vă spun sincer, deși mi-a fost extrem de greu la început, mă simt mult mai bine și reușesc să fac tot ce mi-am propus în ziua respectivă și nu numai. Cartea prezintă atât povestea de dragoste a Antreprenoarei și a Artistului, dar și adevărate lecții ce te ajută să te dezvolți în cel mai armonios mod posibil. Povestea de dragoste pune ceva bețe în roate și ești nevoit să sapi după lectiile promise, ceea ce este puțin frustrant, însă o dată lecțiile dezvăluite, totul se schimbă (cam spre finalul cărții, din păcate…). Ca să vă stârnesc puțin curiozitatea, ”Clubul 5 A.M.” îți dezvăluie anumite formule după care să te ghidezi pentru a deveni mai bun: formula 20/20/20 ce te învață cum să divizezi prima oră a dimineții în trei intervale de timp în care poți face exerciții fizice, să înveți, să te hidratezi, să meditezi sau să te rogi, să citești sau să asculți audiobookuri, toate acestea având un impact pozitiv asupra vieții tale și care sunt beneficiile acestei formule, dar și formula 90/90/1 care presupune un timp de 90 zile a câte 90 de minute pe zi dedicate unui singur țel, pentru a-l putea stăpânii complet și să nu-ți pierzi concentrarea, plus foarte multe alte învățături. Pentru a vă putea și voi alătura acestui club, va fi nevoie ca somul de seară să înceapă cu orele 9-10, întrucât este nevoie de 7-8 ore de somn pentru ca ziua următoare să fi la capacitatea maximă, ceea ce presupune să vă schimbați complet programul.
”Clubul 5 A.M.” este o carte din care ai foarte multe de învățat dacă dorești o schimbare în viața ta și dacă ești dispus să faci sacrificii reale pentru acea schimbare. Mie, personal, mi-a plăcut mult mai mult ”Scrisorile secrete ale călugărului care și-a pierdut Ferrari-ul”, însă nici ”Clubul 5 A.M.” nu este o carte de lepădat.
”Limitarea nu este decât o mentalitate pe care prea mulți oameni p practică zilnic, până ajung să o considere o realitate.”
”Poți să te integrezi. Sau poți să schimbi lumea. Nu se poate să le faci pe ambele.”
”Momentul în care simți cel mai tare că vrei să renunți este clipa când trebuie să găsesști resursele interioare pentru a merge mai departe.”
”Viața este prea valoroasă ca să ți-o petreci cu oameni care nu te înțeleg. Cu care pur și simplu nu rezonezi. Care au valori diferite de ale tale și standarde mai scăzute. Care sunt diferiți din puctul de vedere al valorilor gândirii, inimii, sănâtâții și sufletului. Este un mic miracol felul atât de puternic și de profund în care influențele și mediul ne modelează atât productivitatea, cât și impactul pe care îl avem.”
”Mediul chiar îți modelează percepțiile, inspirația și modul în care aplici. Arta îți hrănește sufletul. Cărțile extraordinare îți întăresc speranța. Conversațiile fertile îmi amplifică creativitatea. Muzica minunată îmi înalță inima. Priveliște frumoase îmi fortifică spiritul. Și să stiți că nu este nevoie decât de o singura dimineață plină de optimism pentru a da naștere unei descărcări monumentale de idei inedite, capabile să înalțe o întreagă generație.”
”Adulții sunt niște copii deteriorați. Când erați mult mai mici, înțelegeați cum să trăiți. Vă simțeați plini de încântare dacă vă uitați la stele. Alergatul prin parc vă făcea să vă simțiți vii. Și vă inunda bucuria când alergați după fluturi. Apoi, pe măsură ce ați crescut, ați uitat cum să fiți oameni. Ați uitat cum să fiți îndrăzneți și entuziaști, plini de iubire și de viață. Prețioasele voastre rezerve de speranță au scăzut. A devenit acceptabil să fiți obișnuiți. Lumina creativității, optimismul și intimității voastre cu măreția a slăbit în intensitate pe măsură ce a început să vă preocupe cum să vă integrați, să aveți mai mult decât alții și să fiți populari.”
”Durerea este poarta către profunzime. Și tragedia este cea mai bună modalitate a naturii de a te purifica. Ea arde falsitatea, frica și aroganța care aparțin egoului. Ne face să ne întoarcem la sclipirea și geniul nostru, dacă avem curajul să ne ocupăm de ceea ce ne rănesște. Suferința aduce multă răsplată, inclusiv empatie, originalitate, capacitatea de a te identifica cu oamenii și autenticitate.”
Felicitări pentru recenzie.
LikeLiked by 1 person
multumesc din suflet 🙂
LikeLike
Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.
LikeLike