”Batman: Creaturile nopții” de Marie Lu (recenzie)

Titlu original: ”Batman: Nightwalker”

Data apariției:  2019

Editura: Young Art

Pagini: 304

Traducător: Ruxandra Gogu

”Înainte de a fi Batman, a fost Bruce Wayne – un tânăr nesăbuit, pus în fața criminalei Madeleine Wallace la Azilul Arkham. Ce ascunde ea? Care-i sunt legăturile cu Creaturile nopții, banda de infractori care terorizează orașul Gotham? Și de ce e singurul cu care vorbește, după ce detectivii n-au putut scoate nici măcar un cuvânt de la ea? Madeleine e un mister teribil de atrăgător, pe care Bruce trebuie să-l rezolve fără a ceda sentimentelor pe care le dezvoltă pentru ea. Va reuși să devină supereroul de care are nevoie orașul Gotham?”

După ce am finalizat ”Wonder Woman: Fiica Războiului” a lui Liegh Bargudo (despre care am scris aici), muream de nerăbdare să citesc și următorul volum din această serie ce prezintă supereroii. Cred că v-am mai spus că am ajuns să îndrăgesc aceste personaje datorită iubitului meu, el m-a zăpăcit de cap cu Universul DC și Marvel, pentru mine erau unul și același lucru, însă nu e chiar așa, DC este unul și Marvel este altul…m-au lămurit și filmele în acest sens. Cu ajutorul celor de la Cartepedia am reușit să obțin acest exemplar și le mulțumesc pe această cale, iar dacă și voi vă doriți cartea, o găsiți aici 😊.

Bruce Wayne mi-a rămas în minte de pe vremea când eram copil, urmărisem toate filmele și animațiile ce îl aveau drept personaj, până și fratele meu mă teroriza cu el, ajungând să prind drag de personaj și să-l urmăresc cu foarte mare interes. Știam că Bruce Wayne a devenit Batman, însă nu știam exact ce anume la determinat să se transforme într-un supererou, iar povestea construită de Marie Lu m-a lămurit puțin în acest sens, am o vagă idee de ce și cum 😊. Bruce și-a pierdut părinții pe vremea când era copil și a rămas în grija lui Alfred Pennyworth, tutorele său. Este foarte inteligent și a moștenit o avere imensă în urmă decesului părinților săi, iar pe lângă asta mai arăta și super bine, să bălești, nu alta…doar e supererou, trebuie să arate bine…de vină sunt și filmele, sincer vă spun, că l-au făcut pe Bruce Wayne un mascul sexos, plin de muschi și toate cele, doar uitându-se la tine te topești…TV-ul nu este bun deloc… Este și nesăbuit, acțiunile sale sunt mânate de impuls, lucru ce-l poate băga în belele și nu duce lipsă de ele. O astfel de belea îl aduce în fața lui Madeleine Wallace, o criminală închisă la Azilul Arkham, unde Bruce își execută munca în folosul comunității (belele astea, când nu stai departe de ele și te mănâncă…).

Bruce este atras de Madeleine și-l macină curiozitatea de a afla ce legătură are ea cu Creaturile Nopții, infractorii ce terorizează orașul Gotham și care mereu reușesc să scape, dar și de ce el este singura persoană cu care Madeleine a ales să vorbească, refuzând categoric să ofere vreo informație polițiștilor. Firul poveștii dintre cei doi a fost pentru mine un mister, mai ales datorită faptului că personajul lui Madeleine era un personaj necunoscut mie, mister ce nu mi-a dat pace până nu am ajuns la finalul cărții. O dată cu misterul a venit și acțiunea alertă, ce m-a ținut cu sufletul la gură, dar și fragmentele despre hi-tech, ce mă băgau în ceață complet…sunt paralelă cu tot ce ține de tehnologie, folosesc telefonul și laptopul la o capacitate foarte mică, stricul necesar. N-am fost atrasă niciodată de tehnologie, însă dispozitivele hi-tech menționate în carte mi s-au părut foarte futuriste și tind să cred că se vor realiza și în realitate într-un viitor nu foarte îndepărtat.

În toată această luptă și urmărire a infractorilor, am cunoscut și adevărata prietenie, cea pentru care mergi până în pânzele albe și riști totul pentru bunăstarea prietenilor. Acele acțiuni m-au înduioșat și totodată mi-au demonstrat că adevărata prietenie există, indiferent de diferențe dintre persoane, transformându-se într-o familie. Mi-ar fi plăcut să fie și Alfred mai mult inclus în acțiune, clar este și el un personaj important ca și Bruce, dar cine știe…poate va urma un nou volum unde se va dezvolta mai bine evoluția lui Bruce și transformarea sa în Batman, unde să avem parte de acțiune marca Batman, cu Batmobil…clar ar fi un volum de neratat….

”Batman: Creaturile nopții” îți arată cum din bun poți deveni rău și invers, diferența dintre cele două fiind doar la un buton distanță, banii mereu vorbesc și nu aduc nimic bun când sunt în cantități exorbitante, manipularea îți poate aduce beneficii dacă știi cum să o mânuiești, tehnologia  poate face mult bine și ușura munca celorlați, dar te poate pune și-ntr-un pericol imens, merită să lupți pentru adevărata prietenie, indiferent de riscuri, dar te și prinde în acțiunea alertă de la prima până la ultima pagină, vei fi străbătut de diverse emoții, iar la final vei exclama: ”Mamă, dar ce cursă!”.

”În lumea reală nu exista conceptul de a trișa. Așa e viața de fapt.”

”Fiecare muschi din corpul său fusese tensionat de dorință și de teroare. Nu mai fusese cu cineva ca ea până acum, nu mai fusese în brațele unei fete care îl speria cu adevărat. Simțea că e o greșeală, simțea că i se face rău…și cu toate astea, era cel mai frumos sentiment din lume. Nu putea să se îndepărteze.”

”Frica îți face mintea mai clară. Panica ți-o întunecă.”

”Dar privind în depărtare, tot ce putea să vadă era un ocean de lumină, inima sclipitoare a orașului, întinsă la picioarele lui. Nu știa ce îi rezervă viitorul, nu încă, dar știa că, orice ar fi fost, va rămâne acolo. Arăta ca un loc care merita să fie apărat. Arăta ca acasă.”

Advertisement

2 thoughts on “”Batman: Creaturile nopții” de Marie Lu (recenzie)

  1. O, m-ai făcut curioasă! Am fost super reticenta față de cărțile astea pentru ca filmele mi-au plăcut foarte mult. O sa le încerc totuși 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s