”Trandafirii de mai”, de Dot Hutchison (recenzie)

 • Titlul original: ”The Roses Of May”
 • Data apariției: 2019
 • Editura: Herg Benet
 • Colecție: Passport
 • Număr de pagini: 304
 • Traducere din limba engleză de Cristina Nemerovschi

”La patru luni după explozia care a avut loc în Grădină, un loc unde tinere cunoscute ca Fluturi erau ținute prizoniere, polițiștii Brandon Eddison, Victor Hanoverian și Mercedes Ramirez încă se mai confruntă cu urmările cazului terifiant: le ajută pe supraviețuitoare să-și reia viețile, afară, în libertate. Cu iarna aflată pe sfârșite, Fluturii au în față zile mai lungi și calde în care să încerce să se vindece. Dar, pentru polițiști, schimbarea anotimpurilor înseamnă un singur lucru înfricoșător: siguranța că undeva, prin țară, o altă tânără va fi găsită moartă în biserică, cu gâtul tăiat, cu cadavrul înconjurat de flori.

Sora Priyei Sravasti a fost victima aceluiași criminal, cu ani în urmă. Acum, ea și mama ei își schimbă locuința la câteva luni, căutând un nou început. Când ea se va nimeri în calea criminalului, vânătoarea va deveni inevitabilă, imposibil de amânat. Criminalul va putea fi descoperit doar cu ajutorul Priyei – oare dorința ei disperată de a avea o finalitate pentru trauma suferită o va face să-și riște viața?”

”Trandafirii de mai” este continuarea cărții ”Grădina cu fluturi” (unul dintre cele mai macabre thrillere pe care le-am citit), continuare după care am așteptat cu sufletul la gură un an de zile, dar pot spune că a meritat așteptarea. Vreau să le mulțumesc celor de la Editura Herg Benet pentru acest exemplar (cartea o găsiți aici) și sper din suflet că vor traduce cât de curând și celelalte volume din seria ”Colecționarul” (chiar dacă sunt investigate cazuri diferite în fiecare volum). ”Trandafirii de mai” are o foarte mică legătură cu volumul precedent, deci dacă doriți să le citiți, vă recomand să începeți cu ”Grădina cu fluturi” pentru a înțelege mai bine desfășurarea acțiunii și pentru a cunoaște o parte din personajele care sunt prezentate în ambele volume, precum și legătura dintre acestea.

Personajul în jurul căruia se învârte toată acțiunea este Priya Sravasti, o adolescentă de 17 ani, care se luptă cu depresia și cu alte traume cauzate de descoperirea  cadavrului surorii sale mai mari, Chavi, în urmă cu mulți ani, în interiorul unei biserici. Însă Chavi nu a fost prima victimă a unui criminal în serie sadic și nici ultima. Criminalul are o obsesie pentru fetele foarte tinere, pe care le urmărește o bună perioadă de timp, apoi le ucide. Pe unele le ucide în chinuri groaznice, iar pe altele rapid și cu cât mai puțină durere, însă locul în care lasă cadavrele este întotdeauna reprezentat de o biserică, iar acestea sunt dezbrăcate și înconjurate de flori (câte o floare diferită pentru fiecare fată ucisă). De asemenea, criminalul ucide doar în lunile de primăvară. Cum iși alege victimele? De ce pe unele le ucide în chinuri și pe altele cât mai rapid? Ce îl motivează? Cine este el? Răaspunsurile la toate aceste întrebări vă invit să le aflați lecturând ”Trandafirii de mai”. Nu veți regreta!

Mi-a plăcut foarte mult cum a fost structurată acțiunea, având capitole scrise din perpectiva Priyei, cât și din perspectiva unuia dintre detectivii care s-au ocupat de caz. De asemenea, ”cireașa de pe tort” a fost reprezentată de capitolele scrise din perspectiva criminalului, acesta făcându-ne cunoștință cu fiecare victimă în parte și prezentându-ne și motivul fiecărei crime. Mi s-a zburlit tot părul pe mine când citeam acele capitole, dar tot mi-ar fi plăcut să aflu mult mai multe informații despre acest crimnal, la fel cum am avut parte în primul volum, care mi s-a părut mult mai închegat, mai macabru și mai bine scris.

Recomand, în primul rând, să citiți ”Grădina cu fluturi”, o carte care mi-a înghețat sângele-n vene și pentru care am făcut noapte albă pentru a o citi și apoi recomand ”Trandafirii de mai”, o carte un pic mai slabă în intensitate decât prima, însă destul de captivantă, atât pentru a afla ce s-a întâmplat cu fetele care au evadat din Grădină și cu Grădinarul, cât și pentru a descoperi un nou criminal, aproape la fel de psihopat ca primul.

”Nu ar trebui să fim obligate să ne reparăm dacă nu vrem asta. Nu ar trebui să ni se ceară să fim puternice, curajoase, pline de speranță și alte căcaturi. Mama a avut dintotdeauna suficientă empatie ca să spună că e în regulă să nu fii bine. Nu suntem datori nimănui să fim bine tot timpul.”

Advertisement

2 thoughts on “”Trandafirii de mai”, de Dot Hutchison (recenzie)

  1. Își merită toate laudele! 😁 Eu abia aștept celelalte volume din serie. ❤️ Mulțumesc, aștept cu drag și impresiile tale după ce o vei citi!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s