”O zi de decembrie” de Josie Silver (rezenzie)

Titlu original: ”One day in December”

Anul aparitiei: 2018

Editura: Nemira

Colecția: Damen Tango

Pagini: 424

Traducător: Lidia Dumitru

”Un bărbat și o femeie. Zece ani. O iubire de neuitat.
Laurie e convinsă că dragostea la prima vedere e un mit. Dar, într-o zi de decembrie, printr-o ninsoare puternică, zărește din autobuz un bărbat și știe imediat că l-a găsit pe EL.
Convinsă că îi e sortit să-l revadă, își petrece un an de zile căutându-l prin toate cafenelele din Londra. Nu îl găsește, în schimb, îl reîntâlnește la o petrecere de Crăciun, când cea mai bună prietenă i-l prezintă că pe noul ei iubit, Jack, bărbatul din stația de autobuz.”

Anul trecut am tot văzut această carte la Reese’s Book Club și m-a făcut tare curioasă în privința ei, mai ales că era foarte laudată. Am zis că este foarte potrivită pentru a fi citită în luna decembrie, mai ales datorită titlului, așa că trebuie să fac cumva să-mi iau cartea. Treaba s-a rezolvat anul trecut în 11 decembrie 2018, când într-o sesiune de cumpărături, am aruncat un ochi în Inmedio și hop – țop am plecat cu ea și alte două comori (așa, un cadou întârziat de Moș Nicolae și unul anticipat de Moș Crăciun…). Am vrut din tot sufletul să o citesc atunci, însă nu știu cum am făcut de am tot amânat-o și venise luna ianuarie, iar eu așteptam deja luna decembrie ca să pot citi cartea…ironia sorții 😐. Și uite că a sosit luna mult așteptată și eu mi-am putut face de cap citind-o, după ce tot anul mi-a stat gândul la ea. Nu știu cum de am rezistat tentației de a nu o citi până acum, pare-se că sunt tare ambițioasă…și o mare nătăfleață că nu am citit-o anul trecut, că am tot amânat-o…am pierdut o poveste atât de frumoasă, dar mă bucur că am reușit să o descopăr într-un final 😊.

”O zi de decembrie” mi-a amintit de ”Me before you” și descoperind-o pe Laurie, am avut impresia că o reîntâlnesc pe Louisa și am îndrăgit-o instant. Doamne…și Sarah…formau duo-ul perfect! Mi-era dor să dau peste un romance, unul bun chiar, și acum am înteles de ce a fost așa laădată cartea de Reese Witherspoon…este un romance ce nu trebuie să-ți scape, un MUST!

Povestea lui Laurie și Jack este atât de frumoasă și când te gândești că o singură privire a fost de ajuns. De câte ori nu ați privit pe geamul autobuzului la diverși oameni pe stradă și v-ați imaginat cine știe ce? Eu, recunosc, mereu îmi fac diverse scenarii în minte când sunt în autobuz și privesc pe geam, imaginația mea își face de cap…Mi-a plăcut foarte mult că acțiunea a fost construită atât din perspectiva lui Laurie, cât și din cea a lui Jack, așa am putut afla gândurile amândurora și ce anume îi frământă. De asemenea, acțiunea este redată pe ani, ceea ce m-a ajutat să-mi formez o idee de cum evoluează personajele, de cum a decurs viața lor an de an, ce schimbări au simțit și cum s-a dezvoltat relația dintre Laurie și Jack.

Mi-au căzut la suflet ăștia doi, sincer vă spun, și pe tot parcursul lecturii am râs, dar am și plans alături de ei, m-am bucurat, dar și înfuriat, mi-aș fi dorit să fiu și eu în carte să le dau câteva palme din când în când, mi-am făcut speranțe și mi-au fost spulberate, am trăit o iubire cum rar îți este dat să trăiești. Am primit și palme, ce e drept (dacă tot vrusesem eu să le dau lor, s-au gândit că mai bine îmi dau ei mie…), m-au durut cumplit și nu mă așteptam să am parte de ele, dar dacă stau bine să mă gândesc, au fost necesare.  Toate acestea au contribuit la crearea unei povești…de poveste 😊.

”O zi de decembrie” este o carte ce m-a prins din start și cu greu am reușit să o las deoparte. Am devorat-o în câteva ore, am fost captivată de firul poveștii și de personaje, nu am vrut să mă despart de ele absolut deloc. Mi-a intrat în suflet  și nu va mai ieși de acolo. A fost momentul perfect că am ales să o citesc în perioada Crăciunului, am simțit-o mult mai profund și am reușit să mă transpun mult mai bine în poveste. Singurul lucru ce-l regret este că nu am citit-o anul trecut când am luat-o ☹…ar trebui să schimb acest lucru pe viitor, să nu mai amân atât de mult cărțile, așteptând momentul potrivit să le citesc…dacă am luat-o să o și citesc, altfel iar mi se adună teancuri peste teancuri (dar despre asta am să vă vorbesc într-un alt articol, într-o zi…).

”O zi de decembrie” prezintă o poveste înduioșătoare și captivantă despre adevărata prietenie, familie, alegeri și sacrificii, dar mai ales despre dragoste la prima vedere 😊. Este o poveste ce nu trebuie să o ratați, iar dacă până în prezent nu ați citit cartea, nu mai stați pe gânduri…da-ți bătaie! Nu veți regreta! 😉

”Că știu cât de dureros este să renunți la o persoană pe care crezi c-o iubești, dar că nu cred că există doar o singură persoană în lume pentru fiecare dintre noi. E prea fantezist, prea limitat. Că vine un moment când trebuie să alegi să fii fericit, pentru că e prea obositor să fii trist multă vreme. Si că, într-o zi, o să privești înapoi și n-o să-ți poți aminti ce anume ai iubit la omul acela.”

”Cele mai importante sunt alegerile pe care le facem când suntem puți la încercare. Căsătoria nu este doar un contract care te ține legat legal, ci e o alegere. Este ca și cum ai spune ‘te aleg pe tine’ “.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s