Doi pot ține un secret, de Karen M. McManus (recenzie)

  • Autor: Karen M. McManus
  • Editura: HERG BENET
  • Colectie: Passport
  • Nr. pagini: 336
  • Titlu Original: Two Can Keep A Secret
  • Traducator: Cristina Nemerovschi

“Echo Ridge este un orășel modest și obișnuit din America. Ellery nu l-a vizitat niciodată, dar a auzit tot ce era de știut. În acel oraș, mătușa ei a dispărut pe când avea șaptesprezece ani. Și doar cu cinci ani în urmă, o regină a balului din liceu a făcut să se audă în întreaga lume de Echo Ridge atunci când a fost omorâtă. Acum, Ellery trebuie să se mute acolo, pentru a locui cu o bunică pe care de abia o cunoaște. Orașul e ca un tablou idilic, dar ascunde secrete. Și chiar înainte ca anul școlar să înceapă, cineva le amenință pe cele mai populare fete din liceu, promițând că va face ca jocul să devină și mai periculos decât în urmă cu cinci ani. Apoi, ca pentru a dovedi că amenințarea este reală, o altă fată dispare.”

‘Doi pot ține un secret’ este a doua carte pe care o citesc de la Karen M. McManus, prima fiind ‘Unul dintre noi minte’, care m-a surprins foarte tare și pe care nu am putut s-o las din mână până nu am aflat cine este mincinosul. Autoarea m-a surprins și de data aceasta, oferindu-mi o poveste plină de incertitudine, mister, suspans și răsturnări de situație imprevizibile. Voiam să dezgrop trecutul și să aflu secrete, să citesc cât mai repede și să ajung la final pentru a descoperi cine este vinovat, dar în același timp nu voiam să termin cartea! Am avut o mică problemă cu începutul cărții, acțiunea începând destul de greu, iar acest lucru m-a făcut să abandonez cartea câteva zile, dar am reluat-o și mă bucur că am făcut-o!

Acțiunea începe cu gemenii Ellery și Ezra, doi adolescenți de 16 ani, crescuți doar de mama lor, Sadie, care duce o luptă crâncenă cu propriile traume, dar și cu drogurile. Aceștia sunt trimiți în orășelul Echo Ridge, la bunica lor, pe care o cunoșteau doar din poze și apeluri video. Când Sadie avea doar 17 ani, sora ei geamănă, Sarah, a dispărut fără urmă și nu s-a aflat niciodată ce s-a întâmplat cu ea. Dar în acest orășel misterios, nu este singurul caz rămas neelucidat, căci în urmă cu 5 ani, o tânără care participase la titlul de regină a balului este găsită moartă, însă nimeni nu a fost pedepsit din lipsa dovezilor. Ellery, iubitoare de romane polițiste, dorește să dezgroape secretele din trecut și să afle ce s-a întâmplat cu adevărat cu cele 2 fete. Ea, împreună cu alte 2 fete, Katrin și Brooke, candidează pentru locul de regină a balului și deodată încep să primească mesaje de amenințare care trezesc fiori reci pe șira spinării. Tot orașul o ia razna când una dintre fete dispare, iar principalul suspect este fratele iubitului lui Lacey, fata ucisă cu 5 ani în urmă. Ies la iveală tot felul de indicii și de piste care răstoarnă situație după situație. Autoarea se joacă cu mintea ta, te lasă să îți faci o mulțime de scenarii și să suspectezi fiecare personaj în parte, ca mai apoi să râdă în hohote de tine când ajungi la final și descoperi că nimic nu a fost așa cum ai crezut. Nu pot să zic decât ‘jos pălăria’ în fața autoarei!

Totuși, fiind un thriller young adult, un gen pe care îl citesc destul de rar, am fost puțin amețită de numărul mare de personaje și a durat ceva timp până m-am familiarizat cu ele. Relația dintre gemeni mi s-a părut cea mai sinceră, autentică și puternică. Două firi complet diferite, dar care se completează perfect unul pe celălalt. Modul în care își înțelegeau trăirile, cum își completau frazele, cum își citeau unul altuia gândurile, dragostea puternică care îi leagă, modul în care se sprijină unul pe celălalt și rămân împreună în ciuda circumstanțelor….toate astea nu fac decât să îți umple sufletul de bucurie! În schimb, cu mama lor nu am putut empatiza, cu toate că mi-a părut foarte rău de ceea ce i s-a întâmplat. Când știi că de tine depinde viața copiilor tăi, lupți pentru a rămâne pe linia de plutire și pentru a le oferi o viață cât poți tu de bună. Pentru copiii tăi lupți cu tot ce îți stă în cale, inclusiv cu demonii din mintea și din sufletul tău. Bunica gemenilor mi s-a părut un personaj foarte plăcut și interesant și am apreciat modul în care a reușit să construiască o relație frumoasă cu nepoții pe care abia îi cunoștea.

‘Doi pot ține un secret’ este un thriller captivant, cu o atmosferă sumbră și cu personaje care inspiră și expiră secrete, unele mai înspăimântătoare ca altele. Autoarea pune accentul pe subiecte precum importanța familiei, legătura dintre frați, influența trecutului asupra prezentului și a viitorului, prietenia, iubirea, maturizarea, schimbarea, acomodarea, lupta cu drogurile/alcoolul, discrepanțele care apar într-o familie disfuncțională, încrederea și comunicarea (sau lipsa acestora) și, desigur, secrete înspăimântătoare și distrugătoare. Cartea este publicată la Editura Herg Benet și îi mulțumesc enorm pentru acest exemplar, pe care îl puteți găsi aici.

Advertisement