Fata anonimă, de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen (recenzie)

  • Autor: Greer Hendricks, Sarah Pekkanen
  • Editura: LITERA
  • Colectie: Buzz Books
  • Nr. pagini: 480
  • Titlu Original: An Anonymous Girl
  • Traducator: Dana-Ligia Ilin

“Din dorința de a câștiga ușor niște bani, Jessica Farris se înscrie ca subiect al unui studiu psihologic despre etică și moralitate inițiat de doamna doctor Shields, psihiatru și profesor universitar. Ea crede că tot ce trebuie să facă e să răspundă la câteva întrebări, să încaseze banii și să plece. Dar întrebările devin din ce în ce mai dificile și, pe măsură ce studiul se mută din sala de examinare în lumea reală, linia dintre realitate și experiment se estompează, iar Jess simte că doamna doctor Shields pare să știe nu doar ce gândește ea, ci și ce ascunde. Prin urmare, comportamentul Jessicai va fi nu doar monitorizat, ci și manipulat. Prinsă într-o rețea de atracții, înșelăciuni și gelozie, Jess află rapid că unele obsesii pot fi mortale.”

Am de foarte mult timp pe wishlist ‘Soția dintre noi’, prima carte scrisă de aceste două autoare, însă destinul, sau, mai bine zis colega mea de blog, care mi-a oferit cadou ‘Fata anonimă’, a făcut ca eu să încep cu aceasta, care s-a dovedit a fi un thriller psihologic pe cinste. Deja m-am obișnuit cu cărțile din Colecția Buzz Books de la Editura Litera, știu că sunt toate (sau aproape toate) incredibil de bune, iar titlul de față s-a jucat cu mintea și cu sufletul meu într-un hal fără de hal, am stat tot timpul cu sufletul la gură, chiar dacă acțiunea a fost ușor statică, mi-am pus sute de întrebări și am ajuns, fără să îmi dau seama, să îmi analizez propriul comportament în urma studiului despre etică și moralitate inițiat de doamna doctor Shields.

A fost o experiență extrem de interesantă pentru mine, deoarece nu am mai citit niciodată până acum o carte scrisă de 4 mâini și 2 minți, fapt care m-a determinat în fiecare moment să mă întreb ce a scris Hendricks și ce a scris Pekkanen, iar faptul că avem și 2 perspective, cea a Jessicăi și cea a doamnei doctor Shields, care sunt total diferite, a făcut să crească și mai mult curiozitatea mea! Jessica este o tânără care se ocupă cu make-up-ul la domiciliu, și, având nevoie disperată de bani, ajunge să participe la studiul despre etică și moralitate. Trecutul îi împovărează sufletul și resimte o vinovăție acută pentru o greșeală pe care a făcut-o când era doar o copilă, dar care a schimbat viața întregii familii. Ce greșeală ar fi putut aceasta să facă în trecut, încât să se simtă atât de vinovată și să o împingă să facă lucrurile deloc morale pe care i le cere doamna doctor Shields? De ce nu se retrage din jocul nebun, când observă că devine o marionetă? Despre doamna doctor Shields vă pot spune că este un psihiatru cu un nume răsunător, care te acaparează încă de la primele pagini, având o ținută, un mers, un aer și o personalitate care ar putea face pe oricine să întoarcă capul după ea, să o admire și să o respecte. Dar ce ascunde misterioasa doamnă doctor Shields? De ce face acest studiu despre etică și moralitate, care constă inițial în niște întrebări destul de personale și incomode în fața unui calculator, iar apoi ‘sarcinile’ se mută în viața reală, prin diferite interacțiuni cu alți oameni? Ce o motivează, ce vrea să experimenteze? Sunt întrebări care m-au măcinat încă de la început și la care am aflat răspunsurile cu porția, pe măsură ce avansam în lectură, ceea ce vă determin și pe voi să faceți. Promit că veți fi șocați!

Alternanța dintre vocea Jessicăi și cea a doctorului Shields, secretele pe care acestea le poartă și le dezvăluie pe parcurs, umbrele întunecoase ale trecutului, testele la care este supusă Jessica, legătura dintre cele două personaje, puterea de influență și manipulare a doctorului Shields, jocurile psihologice și detaliile despre comportament, etică, moralitate și limbajul trupului, suspansul în doze mici dar constante, minciunile și acțiunile fără scrupule, incertitudinea dintre ce este real și ce este experiment, jocul de-a șoarecele și pisica între personaje și imprevizibilitatea acestora, răsturnările de situație, acțiunea care curge încet și lin, făcând ca fiecare piesă a puzzle-ului să se așeze ușor la locul ei, toate acestea au făcut din ‘Fata anonimă’ un thriller savuros, pe care l-am dat gata fără probleme într-o singură zi.

Am fost puțin dezamăgită de final, care ar fi putut fi unul de-a dreptul înfiorător și demențial, însă cele două autoare au decis să ne ofere unul mai slab în intensitate, însă destul de imprevizibil. În orice caz, mi-a plăcut la nebunie cum s-au jucat fără milă cu mintea și cu sufletul meu de la început până la sfârșit, rupându-mă de realitate și făcându-mă să mă simt chiar eu în pielea Jessicăi.

“Cu toții avem motive pentru ceea ce facem. Chiar dacă le ascundem de cei care cred că ne cunosc cel mai bine. Chiar dacă motivele sunt îngropate atât de adânc, încât nici măcar noi nu suntem în stare să le recunoaștem.”

“Vinovăția e întotdeauna lucrul cel mai greu pe care îl duc cu mine.”

“Poate fi înspăimântător să ajungi să cunoști părți din tine a căror existență nu-ți place s-o recunoști.”

“În fiecare viață există puncte de răscruce – uneori accidente ale sorții, alteori aparent predestinate – care modelează și, în cele din urmă, cimentează calea. Aceste momente, unice pentru fiecare om, așa cum sunt unice lanțurile de ADN, pot, atunci când sunt cele mai favorabile, să dea senzația de catapultare în licărirea stelelor. La cealaltă extremă, pot să pară o scufundare în nisipuri mișcătoare.”

“Nu toți oamenii au curajul sa-și înfrunte demonii.”

“Adesea, cei pe care-i judecăm cel mai aspru suntem noi înșine. În fiecare zi ne criticăm hotărârile, acțiunile, până și gândurile.”

Advertisement