- Autor: Wendy Walker
- Editura: Corint
- Colecția: LEDA EDGE
- Nr. pagini: 336
- Titlu Original: The Night Before
- Traducator: Loredana Fratila-Cristescu
“Laura Lochner nu a avut niciodată noroc în dragoste. Devastată acum de eșecul celei mai recente relații, renunță la slujbă și la apartament și se refugiază acasă la sora sa, în orășelul din Connecticut în care copilăriseră. Deși se simte încă bântuită de evenimentele tragice care i-au marcat viața, Laura este hotărâtă să își mai dea ultima șansă la dragoste alături de un bărbat întâlnit pe internet. Rosie Ferro și-a petrecut toată viața făcându-și griji pentru sora ei veșnic tulburată emoțional. Neînfricată, dar fragilă, Laura a riscat mereu totul în viața sentimentală, însă Rosie a fost întotdeauna pregătită să o salveze. Întoarcerea Laurei, petrecută din motive necunoscute familiei, îi întunecă lui Rosie viața liniștită alături de soțul și de băiatul ei, iar tensiunea nu face decât să se adâncească odată ce Laura pleacă la misterioasa întâlnire. Atunci când Laura nu se întoarce acasă nici în dimineața următoare, Rosie se teme că ceva îngrozitor trebuie să se fi întâmplat cu o noapte înainte. Sora ei nu răspunde nici la apeluri, nici la mesaje, iar informații despre bărbatul cu care urma să iasă nu a lăsat. Pe măsură ce Rosie pornește într-o căutare disperată a surorii ei, îngrijorării că acest bărbat necunoscut ar fi putut să îi facă rău i se adaugă o nouă temere – nu cumva Laura este cea care i-a făcut lui rău?”

‘Cu o noapte înainte’, deși nu este un thriller complex, cu vreo intrigă ieșită din comun, totuși reușește să te prindă în mreje lui încă de la primele pagini și să te țină strâns până la final. Stilul de scriere este unul atât de fluid, încât curge pagină după pagină fără ca măcar să îți dai seama. L-am citit într-o singură zi, pe nerăsuflate, pentru că efectiv nu am putut să îl mai las jos din mână până nu am descoperit ce s-a întâmplat cu Laura cu o noapte înainte! Și când am aflat, m-au trecut mii de fiori…
Mi-a plăcut că suspansul a fost dozat așa cum trebuie, puțin câte puțin, aproape insesizabil cu ochiul liber, dar vizibil pe măsură ce înaintezi în lectură. Și în această carte, prezentul se întrepătrunde cu trecutul foarte frumos, făcându-te să îți pui fel și fel de întrebări, să fii suspicios în privința fiecărui personaj și să nu ai pace până nu reușești să pui lucrurile cap la cap. Avem capitole din perspectiva Laurei, care ne ține la curent cu întâmplările traumatizante din copilăria ei, apoi cu ce s-a întâmplat cu o noapte înainte. De asemenea, avem capitole și din perspectiva lui Rosie, sora Laurei, care începe să o caute disperată din momentul în care își dă seama că nu s-a întors acasă. Printre acestea, sunt și câteva capitole din trecut, cu dialoguri din timpul ședințelor la psiholog ale Laurei. Modul acesta de a structura acțiunea este unul foarte bine gândit, pentru că astfel reușește să stârnească curiozitatea cititorilor.
Cartea asta îți arată cât de distrugătoare pot fi traumele din copilărie și dă cu tine de toți pereții. Laura a fost mereu altfel, chiar mama ei spusese la un moment dat că este fetița cu pumni în loc de brațe, pentru că obișnuia de multe ori să dea cu pumnii ei micuți în pereți. Dar se întreba oare…de ce? Era mereu furioasă, gata să explodeze, se considera greu, sau chiar imposibil de iubit, pentru că tatăl ei nici măcar nu o observa, iar mama se făcea că nu o observă. Dorința ei de a se autodistruge s-a născut de la o vârstă fragedă și mi-a făcut sufletul să se zbată de durere. Singura persoană pentru care conta cu adevărat era sora ei, Rosie. Aceasta ar fi făcut orice pentru a-și proteja surioara mai mică, deși trebuie să fim conștienți că nu putem proteja pe cineva care consideră că nu are nevoie de protecție. Oricât ne-am strădui. Laura a fost mereu o fire rebelă, greu de îmblânzit, în comparație cu sora ei. Relația dintre cele două surori este una înduioșătoare și am considerat-o, pe drept, unul dintre punctele cele mai importante ale cărții. Pe lângă asta, încă un lucru important mi s-a părut linia extrem de subțire dintre prietenie, iubire și obsesie bolnavă.
Per total, ‘Cu o noapte înainte’ este un thriller numai bun de citit într-un weekend, cu suspans în doze mici, dar împrăștiate exact unde trebuie pentru a stârni interesul cititorului. Subiectele abordate sunt dure, fiind vorba despre traumele și abuzurile din copilărie și de efectele pe care acestea le au asupra unei persoane, chiar și după ce trec ani și ani. Neapărat trebuie să afli ce s-a întâmplat….Cu o noapte înainte!
Cartea a fost publicată la @ledaedge și o puteți găsi aici. Eu le mulțumesc celor de la editură pentru acest exemplar!

“Nici nu se făcuse bine septembrie, că mirosul caracteristic plutea deja în aer, schimbarea anotimpurilor, focurile care ardeau, răscolirea amintirilor care n-aveau să-și găsească niciodată un loc al lor și care, odată ieșite din cotloanele minții, se derulau până la capăt.”
“Să fii părinte e o mare responsabilitate. Să știi ce să spui și ce să nu spui. Copiii sunt ca niște tăblițe goale și tot ce desenăm pe ele rămâne acolo pentru totdeauna.”