“12 ani de sclavie” de Solomon Northup (recenzie)

Titlul original: “12 Years a Slave”

An publicatie: 2014

Editura: Meteor Publishing

Numar pagini: 224

Traducator: Mihai – Dan Pavelescu

“ ’12 ani de sclavie’ este poate cea mai importanta relatare despre sclavie scrisa vreodata, readusa in atentia publicului prin filmul omonim, regizat de Steve McQueen si castigator a numeroase premii.

Solomon Northup a fost un om liber, nascut in statul New York, unde a fost educat si a devenit un violonist iscusit. Atras in Washington cu promisiunea angajarii ca muzicant intr-un spectacol, el a fost drogat si s-a trezit intr-un tarc pentru sclavi, de unde a fost vandut in Sud si a trait 12 ani ca sclav. Evenimentele relatate de el sunt coplesitoare: cumpararea sclavilor, biciuirile, vanatoarea cu caini a fugarilor, siluirea femeilor care atrageau ochii stapanilor si truda necontenita.

Povestea lui Solomon este de suferinta si disperare intense; el exprima foarte elocvent tot ce a vazut si a simtit pe pielea lui si tot ce nu mai putea sa uite vreodata, oricat de mult si-ar fi dorit.”

Am vazut filmul “12 ani de sclavie” in urma cu sase ani si de atunci mi-am dorit sa citesc cartea. Am ramas impresionata de film, dar auzind ca este produs dupa o carte rupta din realitate, nici nu au mai ramas dubii in dorinta mea de a avea cartea. Pe aceasta cale, doresc sa-I multumesc anticariatului Targul Cartii pentru aceasta carte (o gasiti aici), datorita lor mi s-a indeplinit dorinta de a citi “12 ani de sclavie”.

Stiam ce ma asteapta atunci cand am hotarat sa citesc cartea, intrucat vazusem filmu, dar tot am avut sufletul cat un purice afland povestea lui Solomon. M-a durut inima cand am fost martora la toate nenoricirile de care a avut parte, cum a fost rupt in sanul familiei, desi era un om liber, si oblidat sa fie sclavul unor strainii, unii dintre ei oameni fara suflet ☹.

Am fost incercata de multa durere atunci cand am descoperit pasajele in care “negroteii” (asa cum erai numiti de stapanii lor) erau biciuiti pentru ca nu isi respectau indatoririle, iar dupa toate acele tratamente, sa mai aiba puterea de a munci. Nu-mi venea sa cred cata cruzime poate zace intr-un om si eram atat de oripilata, simteam o furie cumplita in tot corpul, as fi vrut sa le aplic aceleasi tratamente ca sa vada si eu cum este, ce simte acel suflet nevinonat atunci cand tu iei decizia de a-ti descarca frustratea pe el…mama, ce i-as fi biciuti pe “eroi” aceia, si nu numai…

Desi a fost obligat sa-si ia gandul de la libertate, Solomon si-a pastrat credinta in Dumnezeu si speranta ca va redeveni liber intr-o zi, aceastea i-au dat putere sa infrunte fiecare zi sis a-si duca la indeplinire toate indatoririle ce-i erau atribuite. Mi s-a facut dovada ca existau si stapani cu suflet si tratau sclavii ca niste persoane normale, nu doar forta de munca si nici nu-si execitau dreptul de proprietate asupra lor intr-un mod necuviincios, erau lipsiti de cruzime si incarcati de bunatate. Tot asa, am descoperit ca sunt si stapani inumani, care se cred buricul pamantului si ca au dreptul sa faca ce le taie capul, erau niste brute care nu dadeau doi bani pe viata omului, care credeau ca “negroteii” nu sunt oameni, deci nu au dreptul la libertate, ce sa mai spunem de educatie…Daca ar fi fost descoperiti cu vreo carte, ar fi fost pedepsiti crud pentru simplu fapt ca au indraznit sa posede asemenea obiect…

Mi-a plans sufletul la fragmentele in care erau descrise biciurile, acea pedeapsa oribila…nici nu vreau sa ma gandesc ce simtea acel suflet…cum a suportat atata durere si inca sa-ti mai gasesti taria de a continua sa muncesti, stiind ca esti rupt in bucati si tot ce iti doresti este sa iti dai duhul ☹…am trait alaturi de Solomon foarte multe astfel de momente, am simtit durerea lui, dar si bunatatea sa, desi a fost silit si el la un moment dat sa biciuiasca un semen de-al sau…eu cred ca in acel moment, ma intorceam catre stapan si ii aratam ce inseamna sa fii biciuit, asa o stare vulcanica trezise in mine, de nici nu o pot explica, chiar daca stiam ca este inadmisibil asemenea fapt. Daca cumva iti trecea prin minte ideea de a te revolta fata de stapanul tau, erai crud pedepsit, si totusi Solomon a fost pus in situatia de a face asemenea gest pentru a-si salva viata.

Am simtit o bucurie imensa atunci cand Solomon s-a reunit cu familia sa, aveam lacrimi in ochi si imi radea inima. Dupa toate cele a patimit, despartirea de familie, tratamentele ce i-au fost aplicate, alimentatia saraca cu care a fost obligat sa traiasca zi de zi timp de 12 ani, munca multa, cateodata pana la epuizare, sa ai dreptul doar la trei zile libere pe an in care sa te bucuri doar de sarbatoarea Craciunului, celelalte 362 de zile fiind zile de oboseala, teama, suferinta si truda permanenta. Acela a fost singurul moment frumos de care a avut parte in toti anii cat a fost sclav, acele zile erau imbratisate cu veselie, mancare buna si din belsug, dansuri si voie buna…un motiv de bucurie 😊.

“12 ani de sclavie” vorbeste despre suferinta si disperare, speranta si credinta, bunatate si cruzime dusa la extrem…vorbeste despre viata unor suflete ce nu au gresit cu nimic pentru a fi supuse la asemenea tratamente.

“In viata mea nefericita existasera ceasuri, si nu putine, in care fusese de-a dreptul placut sa contemplu moartea ca un sfarsit al nefericirilor pamantesti si mormantul ca pe un loc de odihna pentru trupul oboist si uzat. Viata este scumpa pentru orice faptura vie; pana si viermele care se taraste in pamant se va lupta pentru ea. Iar in clipa aceea, viata era scumpa pentru mine, asa inrobit si maltratat cum eram.”

“In mintea ei, fericirea insemna absenta biciurilor, a trudei, a cruzimii stapanilor si supraveghetorilor. Ideea ei despre fericire cereasca se rezuma la odihna.”

“Negrii sunt si ei oameni. Daca ei nu stiu la fel de multe ca stapanii lor, cui ii apartine vina? Ni li se permite sa stie nimic. Sclavii nu au privilegii. Ei sunt tinuti in robie, generatie dupa generatie, lipsiti de educatie si atunci cine se asteapta sa aiba multe cunostinte?”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s