- Autor: Fredrik Backman
- Editura: GRUPUL EDITORIAL ART
- Colecția: Musai
- Nr. pagini: 518
- Titlu Original: Björnstad
- Traducator: Andreea Caleman
“Situat în inima pădurii, Bjornstad-ul pare un oraș mort. Singura șansă ca economia să reînvie este ca echipa de juniori să câștige finala campionatului de hochei. Dar pentru unii dintre tinerii hocheiști de șaptesprezece ani, educați în spiritul „doar victoria contează”, presiunea devine prea mare, iar importanța pe care o dau victoriei transcende dimensiunea morală a vieții lor în comunitate. Și atunci când interesele – fie ele financiare, fie legate de glorie – devin mai importante decât oamenii, victimele devin vinovați, iar cei diferiți devin paria. Backman aduce în discuție doua subiecte de actualitate: agresiunea sexuală și discriminarea etnică și de gen. Fără să arate cu degetul, fără să fie părtinitor sau să găsească vinovați, el pune pe tapet faptele, neomițând contextul, și-i lasă pe cititori să judece singuri.”

Pe Fredrik Backman l-am ‘întâlnit’ prima oară prin intermediul lui Ove, iar atunci am fost cucerită de stilul lui aparte de scriere, simplist, fără cuvinte de prisos, dar în același timp profund, reușind să creeze povești extrem de emoționante și de copleșitoare. Acum, citind și Scandalul, pot spune că m-am îndrăgostit cu adevărat de autor și l-am pus pe lista celor favoriți, musai de citit într-o viață! Le mulțumesc celor de la anticariatul targul cărții pentru această carte, care a ajuns la mine într-o stare impecabilă și într-un timp foarte scurt. Din păcate, nici Scandalul, nici altă carte scrisă de acest autor nu mai este momentan disponibilă pe site, însă puteți găsi o mulțime de titluri interesante aici.
Citind descrierea cărții, ești tentat să spui “Ah, hochei…nu mă interesează acest sport, deci nu are rost să cumpăr/să citesc această carte.”. Știu, pentru că asta a fost și prima mea reacție, dar, după ce a citit-o și draga mea coleguță, Loredana, și mi-a spus cât de mult i-a plăcut și cât de mult a plâns la ea, nu am putut să nu mi-o doresc și eu cu ardoare! Recenzia ei o puteți citi aici. ‘Scandalul’ este mai mult decât hochei! Ne este prezentat Björnstad-ul, orașul în care hocheiul este rege, ne este prezentată echipa atât pe gheață, cât și în afara ei, punându-se un mai mare accent pe ceea ce se întâmplă în afară. Mie nu îmi place sportul absolut deloc, sunt o persoană foarte comodă, cel mai mare efort fiind acela de a mă ridica din pat, deci vă dați seama cât de mult am putut eu să iubesc o carte despre sport! Incredibil, dar am iubit până și detaliile despre hochei!
Un lucru care mi-a plăcut la nebunie, deși la început m-a speriat, a fost numărul imens de personaje, care constă în jucători de hochei, arbitri, președinți și directori ai clubului de hochei, familiile acestora, foști jucători de hochei, toți locuitorii orașului Björnstad. Nu vă lăsați speriați de acest aspect! Backman ne face cunoștință, pe rând, cu fiecare personaj în parte, pătrunde în mintea lor și ne arată atât părțile lor bune, dar mai ales părțile rele, slăbiciunile, temerile lor. Personajele sunt bine conturate, complexe, cu temperamente atât de diferite încât nu le poți confunda între ele. Autorul este mereu prezent undeva, unde poate vedea toate personajele, știind cu exactitate ce urmează să se întâmple și încercând să ne avertizeze. El nu judecă acțiunile personajelor, doar ni le pune nouă pe tavă, lăsându-ne pe noi să hotărâm și să judecăm singuri cine a greșit și cine a procedat corect, să iubim și să urâm, să blestemăm soarta și destinul, să ne luăm la pumni cu viața, să ne certăm cu Dumnezeu că a lăsat să se întâmple anumite lucruri, să ne rupem părul din cap și să ne vărsăm sufletul, să plângem dar și să râdem în cele mai nepotrivite și neașteptate momente. Se joacă cu sentimentele și emoțiile cititorului în cel mai frumos și urât mod posibil, în același timp. Știu, este un paradox, dar cine l-a citit pe Backman înțelege perfect ceea ce vreau să spun. Iar cine nu l-a citit, nu știu sincer ce mai așteaptă!
Deși cartea asta a rupt sufletul din mine, nu pot să neg faptul că tocmai din acest motiv mi-a plăcut atât de mult! Adolescența, agresiunea sexuală, moartea, homosexualitatea, discriminarea, hărțuirea, pierderea unor persoane dragi, politica, prieteniile legate în copilărie, comunitatea, corupția și corectitudinea, bogăția și sărăcia, depresia, lupta pentru supraviețuire, nedreptatea…toate acestea, dar și altele, sunt subiecte pe care autorul le aprofundează în ‘Scandalul’.

“Mama îi șoptește adesea: ‘Să n-ai încredere în oamenii care nu iubesc ceva la nebunie!’.”
“Orice adult are zile când se simte complet secătuit. Când nu mai știm pentru ce ne luptăm așa amarnic tot timpul, când realitatea și viața de zi cu zi ne copleșesc și ne gândim cât o să ne mai țină puterile. Partea bună e că putem să îndurăm starea asta mai multe zile în șir decât credem că am fi în stare. Partea proastă e că nu știm niciodată exact cât de multe.”
“Un adevăr simplu, de multe ori repetat și de la fel de multe ori ignorat, este că, dacă-i spui unui copil că poate face orice sau că nu e în stare de nimic, îți va demonstra că ai avut dreptate.”
“Bănuiește că orice om se gândește, când și când, la o altă viață, cea pe care ar fi putut-o avea în locul celei pe care o trăiește. Cât de des o faci depinde, pesemne, de cât de fericit ești.”
“Se spune uneori că tristețea e psihică, iar dorul e fizic. Alteori, că tristețea e ca și cum ai avea o rană, iar dorul ca și cum ți s-ar amputa un braț. O frunză ofilită față de o tulpină ruptă. Tot ce crește suficient de aproape de ceea ce iubește ajunge, inevitabil, să aibă aceleași rădăcini. Putem vorbi despre pierdere, o putem procesa în timp, dar biologia ne forțează să trăim după anumite reguli: plantele spintecate pe mijloc mor, nu se vindecă.”
“E atât de ușor să ne convingem unii pe alții să nu mai privim un om ca pe un om. Și, când suficient de mulți tac, o mână de voci pot da impresia că toată lumea urlă.”
“Și vine o zi. Întotdeauna vine. Timpul merge în același ritm, doar sentimentele au viteze diferite. Fiecare zi poate fi o viață întreagă sau o bătaie de inimă, depinde cu cine o petreci.”
One thought on “Scandalul, de Fredrik Backman”