- Autor: Stefan Ahnhem
- Editura: LITERA
- Colecția: Buzz Books
- Nr. pagini: 640
- Titlu Original: Den nionde graven
- Traducator: Dana Ligia-Ilin
“În cea mai friguroasă zi a anului, ministrul suedez al justiției dispare fără urmă pe drumul dintre parlament și propria mașină. În aceeași noapte, o celebritate daneză găsește un străin care se ascunde în casa ei de la nord de Copenhaga. Cadavrul său este descoperit nu după mult timp. Curând sunt găsiți alți morți, tuturor cadavrelor lipsindu-le diferite părți ale corpului. Pe măsură ce inspectorul criminalist Fabian Risk și omologul său danez Dunja Hougaard încearcă să pună cap la cap informațiile existente, sunt târâți într-o conspirație mai teribilă decât și-ar fi putut imagina.”

‘Al nouălea mormânt’ este al doilea volum din seria Fabian Risk, scrisă de Stefan Ahnhem, autor pe care l-am descoperit de curând, dar pe care deja l-am pus pe lista autorilor mei preferați. Mii de mulțumiri editurii Litera pentru acest exemplar! De asemenea, îi mulțumesc și scumpei mele colege de blog, Loredana, pentru că mi-a recomandat cartea! A scris și ea o recenzie a cărții, pe care o puteți citi aici, însă nu am putut să nu scriu și eu câteva rânduri despre ea. O carte care te bântuie mult timp după ce o citești!
Despre primul volum al seriei, Victimă fără chip, am vorbit într-o recenzie anterioară, pe care o puteți citi aici. Deși am citit mai greu al doilea volum, impactul pe care l-a avut asupra mea este unul de nedescris. M-am trezit la sfârșitul cărții cu lacrimi în ochi și, sincer, nu mi s-a mai întâmplat până acum să mă emoționeze un thriller în halul ăsta. M-a și îngrozit, dezgustat, terifiat, enervat, iritat, întristat. M-a trecut prin toate stările posibile și imposibile. Încă de la primele pagini, am simțit cum mă ia paranoia și mă uitam tot timpul peste umăr, la geam, la ușă, aprindeam becurile peste tot seara, încuiam ușile. Nu râdeți de mine! Am citit o parte din ea când eram singură acasă și a fost de ajuns să mă ia cu tremurat. Acum îmi vine să râd și eu de mine, dar atunci eram prea prinsă în poveste pentru a mai gândi limpede. :))
Trebuie să vă menționez din nou faptul că ador modul de scriere al lui Stefan Ahnhem, cum s-a jucat cu mintea mea, dându-mi informații cu porția, uneori eronate, pentru a mă face să cred că știu ce se întâmplă, cine e criminalul și de ce își torturează, mutilează și ucide victimele în moduri atât de brutale și dezgustătoare. Are imaginație autorul, nu glumă! Personajele pe care le creează, în special cele negative, sunt incredibile. Și, într-un fel sunt reale, umane, cumva simți că poți să înțelegi de ce aleg să ucidă atâția oameni și chiar să speri că își vor putea duce întregul plan la sfârșit! Atât de bine planificată este fiecare crimă în parte, criminalul nu acționează din instinct și nu vânează niciodată la întâmplare. Motivația din spatele acestor crime te lasă efectiv fără cuvinte…iar motivația criminalului nostru este iubirea, sau mai bine zis răzbunarea morții omului iubit, care se află în cel de-al nouălea mormânt, doar că acesta nu mai este întreg! Aș spune mai multe, însă nu vreau să-mi scape vreun spoiler, ci vreau să citiți cartea și să fiți la fel de șocați cum am fost și eu!
Acțiunea este structurată în capitole destul de scurte, care se termină cu atât de mult suspans, încât nu te mai poți opri din citit, îți vine să dai întruna pagină după pagină! Să nu vă speriați de numărul mare de pagini, la final chiar vă veți dori să mai aibă câteva! Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri, trecut și prezent, dar și în mai multe locații, printre care Suedia și Danemarca. La început am fost puțin bulversată de numărul destul de mare de personaje și de mutarea acțiunii de la un plan la altul, dar după ce am prins firul, nu am mai avut nicio problemă!
Și în acest volum, autorul m-a făcut să cred că știu exact cine este criminalul, ca mai apoi să mă uimească iarăși! Niciodată nu aș fi ghicit cine este în spatele acelor crime odioase, la fel cum nici Fabian Risk și celelalte personaje care s-au ocupat de investigație nu au reușit să afle, decât atunci când au fost față în față cu acesta! De asemenea, mi s-a reamintit faptul că inspectorul criminalist Fabian Risk și celelalte persoane din departament nu sunt niște super eroi, ci sunt doar niște oameni obișnuiți, supuși greșelilor.
În concluzie, ‘Al nouălea mormânt’ este un thriller scris incredibil de bine, cu suspans cât cuprinde, cu o intrigă care te incită, o desfășurare a acțiunii care îți pune mintea la treabă și un final care te lasă mut de uimire. Sunt tratate subiecte precum: polițiști dedicați și polițiști corupți, răzbunare, fanatism, vânzare ilegală de organe, viol, politicieni corupți, dragoste și ură, credință, nebunie și multe altele pe care vă invit să le descoperiți singuri, citind această carte!