De Lore 😊
Titlu original: “Your life isn’t for you”
An publicatie: 2016
Editura: Act si Politon
Numar pagini: 110
Traducator: Cristina Stan
“Scrisa cu multa autoironie si umor, desi descrie drumul autorului de la dependenta la depresie acuta la eliberare si fericire, aceasta carte este o lectura rapida, dar patrunzatoare. Autorul, Seth Adam Smith, este marturia vie a faptului ca, ajutandu-i pe ceilalti, te vei ajuta pe tine, aceasta fiind chintisenta cartii.”
Dupa ce am finalizat cartea “Scrisorile secrete ale calugarului care si-a vandut Ferrari-ul” de Robin Sharma, carte ce mi-a dat foarte multe de gandit si m-a determinat sa vad cu alti ochi anumite aspecte ale vietii, m-am hotarat sa citesc cat mai multe carti de dezvoltare personala 😊.
Asa am ajuns la povestea lui Seth Adam Smith…titlul acestei carti mi-a atras atentia din prima clipa si mi-am dorit sa o descopar, am aruncat un ochi si asupra parerilor altor persoane despre carte si am ramas placut suprinsa 😊.
Insa mai mare mi-a fost suprinderea cand am realizat ca aceasta carte descrie traseul autorului de la depresie la fericire 😊.

A fost o lectura rapida, cam in trei ore am reusit sa o dau gata (cu pauza), dar cu un mare impact emotional. A prezentat lupta autorului cu propria demoni cu asa o franchete si prezinta un adevar atat de urias, ce te determina sa schimbi ceva la viata ta.
Citind “Viata ta nu este pentru tine” nu aveam impresia ca este o lectura propriu-zisa, parca as fi servit o cafea cu autorul la o cafenea si el imi destainuia toti demonii ce-l bantuiau, astfel eliberandu-se…
Prin povestea lui, am realizat ca cele mai minunate comori sunt cele venite din inima 😊.
Nu-ti faci deloc bine daca te inchizi in tine si te izolezi de lume, ii respingi cu gandul ca ei nu au nici un drept sa se amestece in viata ta.
Si e trist…pentru ca, asa cum tu esti in viata lor, esti inconjurat de iubire si sprijin, asa si tu trebuie sa te revansezi fata de ei.
Parcurgand cele 110 pagini ale cartii, am realizat ca si eu am avut parte de un moment la fel de urat, intr-o perioada. Si eu m-am izolat de lume si nu voiam sa am contact cu nimeni, respingeam pe oricine incerca sa-mi vorbeasca, eram mereu morocanoasa…parca traiam intr-o bula neargra si urata…
Nu stiu exact ce anume m-a determinat sa-mi revin, probabil m-am desteptat vazandu-ma atat de abatuta si mi-a dat de gandit, dar banuiesc ca si insistentele celor din jur (si le multumesc ca s-au tinut de capul meu si nu au cedat 😊), cert este ca am pierdut o parte din mine, dar si din viata, inchizandu-ma in interior si ascunzandu-ma in spatele unui zid.
Ca sa poti sa traiesti frumos trebuie sa daruiesti frumos…sa primesti iubire, de asemenea trebuie sa o oferi (nu iti vine pe tava, expres doar tie…); ajutandu-i pe cei din jurul tau, te ajuti pe tine 😊.
“Viata ta nu este pentru tine” este o lectura usurica, ce iti da foarte mult de gandit si te provoaca sa schimbi cate ceva la viata ta pentru a fi pe deplin implinit 😊 (ce bine ar fi fost sa fi citit eu cartea asta cand eram tanara si nelinistita…asa, eram scutita de unele neplaceri, dar hei…asa ne calim in viata 😊).
“Viata ta nu este pentru tine.
Serios. Nu este. Viata ta nu este pentru tine si viata mea nu este pentru mine. Adevarul e ca natura nu ne-a proiectat sa gasim implinirea in a trai pentru noi insine. Putem atinge masura deplina a vietii traind-o pentru ceilalti.”
“Altruismul onest este mult mai profund decat actiunile noastre – este o stare sufleteasca. A fi altruist inseamna a te deschide catre ceilalti si a invata cum sa primesti viata de la ei si sa le dai inapoi viata. Altruismul adevarat este probabil unul dintre cele mai paradoxale lucruri din natura: nu te pierzi pe tine insuti fiind altruist – te regasesti. Nu pierzi totul fiind altruist – castigi totul. Viata ta mi se restrange pe masura ce o traiesti pentru ceilalti – ea se extinde.”
“Nu colacul de salvare salveaza vieti. Oamenii care arunca un colac de salvare sunt cei responsabili pentru salvarea unei vieti.”
“Nu putem muta soarele de amiaza sa lumineze cararile celorlalti, dar ne putem adduce propria lumina catre ei. Nu trebuie sa facem lucruri mari, cutremuratoare pentru a-l ajuta pe altul sa mearga inainte, dar putem face lucruri mici: o vorba buna, o incurajare blanda, o mana ajutatoare, un apel telefonic sau un gest de iertare si reconciliere.”