“Cititoarea” de Traci Chee (recenzie)

De Loredana 😊

Titlul original: “The Reader (Sea of Ink and Gold)”

An publicatie: 2018

Editura: YoungArt

Numar pagini: 438

Traducator: Laura Ciobanu

“Sefia stie ce inseamna sa supravietuiesti. Dupa ce tatal ii e ucis cu brutalitate, tanara dispare in salbaticie impreuna cu matusa ei, Nin, care o invata sa vaneze si sa fure. Dar dupa ce Nin este rapita, Sefia ramane complet singura si niciuna dintre tehnicile de supravietuire invatate nu o pot ajuta sa dea de urma matusii ei. Singurul indiciu pe care il are este un obiect dreptunghiular straniu, despre care va afla ca este o carte, un lucru nemaipomenit intr-o societate neinstruita. Cu ajutorul cartii si al unui strain misterios (care are propriile secrete intunecate), Sefia porneste sa-si salveze matusa si sa-i pedepseasca pe cei responsabili de moartea tatalui ei.”

Nici nu stiu cu ce sa incep, sincer, ce sa va spun ca nu mi-a placut pentru ca mi-a placut absolut tot, nu a fost nimic ce sa nu-mi placa 😊.

Sunt un cover hunter si ma declar vinovata. Nu ma pot abtine sa nu ma las atrasa de coperta, iar coperta cartii “Cititoarea” a aprins toate luminitele in capul meu 😊. Iar titlul…ehh, cand auzi “Cititoarea”, clar zbori cu gandul la carti 😊 si eu cum sunt inebunita dupa ele, nu conteaza genul, nu ma pot abtine 😊.

Iar Julia (@carti_cu_colti) este vinovata pentru comoara asta. Datorita ei am pus mana pe ea la Bookfest, desi as fi pus mana pe toate…Doamne, Dumnezeule, ce era acolo…Anyway…a laudat-o tare mult si mi-am zis ca trebuie sa o am si eu 😊.

Recunosc, la inceput nu am fost atrasa deloc de carte, imi parea asa de ciudata, multe personaje ce nu aveau legatura intre ele, poveste peste poveste, un talmes – balmes in capul meu, de imi venea sa o las de tot si sa incep alta carte. Probabil am simtit asta si datorita faptului ca povestea este scrisa la persoana a treia, de aici si dificultatea de a ma conecta cu cartea.

Insa, intr-un anumit punct, mi s-a aprins un beculet si hopa…s-a facut lumina si a inceput sa ma captiveze, sa vreau mai mult si mai mult.

Asa imi crescuse o inima de nici nu va dati seama, cand am vazut ca ma prinde cartea. Imi parea rau seara ca trebuia sa o las din mana, eram dependenta de informatii si aveam atatea intrebari la care nu gaseam inca raspunsurile…eram prinsa total de povestea Sefiei, dar gandul ca ma asteapta pe canapea cand ma intorceam de la lucru ma consola putin 😊.

Eram super captivata de lectura, adoram cand imi era descris un anumit loc, iar cum cartea a venit cu harta la pachet, aveam posibilitatea sa ma plasez in spatiu si sa vizualizez totul mult mai usor, imaginatia mea isi facea de cap…ma simteam ca si cum eram cu ea (asemeni unei umbre) si cutreieram acele locuri, fascinata de-a dreptul 😊.

Ca sa nu mai spun in ce aventura pornisem alaturi de Sefia…din fata inocenta de la inceput, nesigura, s-a transformat intr-o adolescenta matura, curajoasa…o eroina 😊. Pornisem in aventura vietii mele, desi eram mereu in alerta si la un pas de pericol, cu riscuri peste riscuri, eram mega entuziasmata…

Cartea de debut este un roman fantastic ce prezinta pirati, asasini, hoti, magicieni, toti cuprinsi intr-o lume unde scrisul si cititul sunt interzise. Mai mare bucuria pe mine cand descopar un fantasy plin de mister, cu o lume unica, incarcat de aventura 😊.

“Dar cartile sunt obiecte ciudate. Te pot captiva, transporta, ba chiar transforma, daca esti norocos. Pana la urma insa, cartile – chiar si cele magice – sunt doar niste obiecte facute din hartie, clei si ata. Acesta era adevarul fundamental pe care cititorii il uitasera. Cat de vulnerabila e, de fapt, cartea.”

“Se spune ca frica se simte ca un gol in stomac, dar ea avu senzatia ca, de fapt, totul se destrama, ca si cum ceata s-ar fi imprastiat lasand-o in urma, singura, expusa, fara aparare, ca in mijlocul unui pustiu.”

“Intuneric si doua maini care se explorau cu blandete, alunecand in tacere peste incheieturi, peste degete si buricele lor, inregistrand cele mai mici detalii. Zambete ca niste raze de soare.”

“Viata inseamna mai mult decat sa fi tanara si frumoasa…sau fericita.”

“Uneori capeti ce-ti doresti. Si uneori iti doresti sa nu se fi intamplat asta.”

“Isi lipi gura de a ei, intai cu timidate, apoi, cand ea dadu sa se retraga, mai ferm, ca si cum apasarea buzelor lui ar fi putut-o face sa dea uitarii pret de o clipa suferinta, groaza, regretul.”

“…suntem liberi. Alegem ce vrem sa facem si cine vrem sa fim. Uneori trebuie sa te lupti din rasputeri pentru dreptul de a decide singur, dar merita.”

“Uneori gasesti lucruri pe care ti-ai dori sa nu le fi aflat. Pe care, uneori, ti-ai dori sa nu le fi gasit.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s