“Cerul din adancuri” de Adrienne Young (recenzie)

de Loredana 🙂

Titlul original: “Sky in the Deep”

An publicatie: 2018

Editura: Leda Edge

Numar pagini: 332

Traducere din limba engleza de Iulia Anania

“Curajoasa. Puternica. Apriga. Sigura.

Asa a fost educata Eelyn sa fie o luptatoare aska, una care ii uraste de moarte pe cei din clanul riki, cu care, din cinci in cinci ani, ai ei se razboiesc in timpul sezonului de lupta. Si viata i s-ar fi desfasurat normal, daca, in timpul unei batalii, n-ar fi descoperit ca Iri, fratele pe care il credea mort, lupta alaturi de dusmanii sai! In curand, Eelyn se vede aruncata in valtoarea unei lupte pe viata si pe moarte, iar intregul ei univers se rastoarna. Pentru ca, dintr-o data, va intelege ca iubirea poate sa rasara in locul urii si camaraderie in locul dusmaniei transmise din mosi-stramosi.”

Cartea “Cerul din adancuri” o vedeam tot mai des in lumea bookstagramului si era extrem de laudata, desi eu habar nu aveam despre ce era vorba in ea, eram foarte atrasa de coperta, mai exact de vikinga ilustrata pe coperta, iar in vizita facuta la Gaudeamus cand am zarit-o la raftul celor de la Leda Edge, am fost ceva de genul: “Hei! Uite cartea aia ce e tare laudata pe insta!” si hat…am luat-o in brate si la casa cu ea. 😊

A stat ceva timp in biblioteca (nu mult, comparative cu altele ☹) si nu eram prea horatata daca sa ma apuc de ea sau nu, aveam o mica reticenta…dar cum se poate observa, i-am cedat 😊.

Cartea m-a captivat de la prima pagina, am pornit impreuna in prima mea lupta, printre securi, sabii, cutite, sange peste tot, ce sa mai spun…un cadru cum nici nu stiu sa-l numesc…nemilos…

Eram inebunita, nu stiam ce se intampla cu mine, acum trebuia sa ma lupt, sa dau tot din mine, acum trebuia sa fiu cu ochii in patru si sa ma feresc sa nu ma raneasca alt razboinic, eram intr-o miscare continua (deci cat sport am facut citind cartea asta, nici nu va puteti imagina…sunt toata numai muschi 😊).

Am fost fascinata de personaje, de modul in care a fost descrisa lumea lor, clanurile vikingilor, obiceiurile, absolut tot a fost wow pentru mine. Mereu am fost atrasa de aspectul lor, emanau atat de multa putere, pareau a fi niste oameni vesnic impunatori, atat prin prezenta, cat si prin aspect.

Cum e vorba…esentele tari se afla in sticlute mici 😊. Asa a fost cartea pentru mine…o explozie, insa nu de miresme, ci de istorie si am fost foarte incantata 😊.

Cum poate sa iti schimbe viata complet o singura decizie si sa-ti dea viata peste cap, tot ceea ce stii si crezi in, cum iubirea izvoraste de unde nici nu te astepti, te maturizezi fara sa constientizezi, apoi esti pus in fata altor decizii de care depind intreaga ta viata.

Am fost intoarsa pe toate partile de poveste, iar ultimile aproximativ 100 de pagini le-am citit cu sufletul la gura si ochii inlacrimati. A fost incarcata de foarte multa emotie, nici nu ma asteptam, sincer…pe cat de dinamica a fost la inceput, pe atat de pasnica devenise spre final.

Eh, nu va ganditi ca nu am mai avut parte de dinamism, dar si acel dinamism era emotionant…

Suspinam cu cartea in mana in timp ce citeam, traiam alaturi de personaje, purtam luptele lor, atat cele interioare, cat si cele exterioare, luam parte la deciziile lor, iubeam in felul lor…eram prezenta in lumea lor.

O reala incantare sa citesc acest roman si sunt foarte bucuroasa ca nu a trebuit sa ma astepte prea mult in biblioteca 😊, chiar ar fi fost de-a dreptul pacat la asemenea poveste…

”Am adormit in sunetul rasuflarii lui, cu spatele ridicandu-i-se si coborand langa mine, ca fosnetul apei marii atunci cand saruta focul.”

“Ochii i-au coborat asupra gurii mele si fierbinteala din piept mi-a navalit in restul trupului, gasind toate locurile intunecate si ascunse si dandu-le foc.”

“Rasuflarea lui m-a atins.

Intr-un loc in care nu stiam ca puteam simti.

Intr-un loc care nici nu stiusem ca exista.”

“…el privea in sus spre mine cu aceeasi ochi mari, negri. Care semanau cu cerul noptii, dar fara de nicio stea. Si care pareau fara de fund sau sfarsit.

Furnicatura privirii lui imi alerga prin tot corpul, facandu-am sa tremur in clipa cand mi-am ridicat mana si mi-am intins degetele rasfirate spre el. S-a uitat la ea si a facut un pas mic spre mine, pana ce i-am simtit respiratia in palma.

Iar apoi a disparut.”

“…cand m-a sarutat din nou, clipele parca si-au incetinit curgerea. S-au dilatat si ne-au dat ragaz. I-am simtit trupul lipit de al meu, dazvaluind tot ce era intre noi, iar sufletul parca mi s-a desirat, doar pentru a se impleti apoi strans, strans de tot, cu al lui.”

“Dorinta ardea ca un infern pe fetele lor.”

“Am zambit, cu buzele apasate de urechea lui. Pentru ca el traia dupa poruncile inimii sale. Facea numai lucrurile in care credea.”

“Lucrurile nu stateau asa cum ar fi trebuit. Ca doua ceruri ale noptii pe un lac inghetat. Unul deasupra, privind in jos, iar altul privind in sus din adancuri.”

“Mi-am inchis din nou ochii, lasandu-mi capul sa se sprijine pe umarului lui si impletindu-mi degetele cu ale sale. Unindu-ne intr-un loc unde oamenii care fuseseram si oamenii care eram se potriveau.

Un loc unde eram impreuna.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s