Block 46, de Johana Gustawsson (recenzie)

„Falkenberg, Suedia. Comisarul Bergström descoperă cadavrul unei femei mutilat oribil. Londra. Profilerul Emily Roy investighează o serie de crime ale unor copii, care prezintă aceleași leziuni ca victima suedeză: traheea secționată, ochii enucleați și un misterios Y gravat pe braț. În Suedia, Emily se întâlnește cu o veche cunoștință: Alexis Castells, un scriitor fermecător, specializat în criminali în serie. Împreună, aceste două personalități discordante, se îmbarcă într-o vânătoare care îi va conduce spre atrocitățile lagărului Buchenwald din 1944.”

O carte cu o descriere scurtă, însă foarte convingătoare, care mi-a atras atenția încă de când am văzut că se tot vorbea despre ea pe #bookstagram. Vreau să le mulțumesc celor de la Tritonic, în primul rând pentru că au tradus această carte și, în al doilea rând, pentru că mi-au oferit un exemplar pentru a-l citi. Din câte am înțelesc, este primul volum din seria ”Emily Roy și Alexis Castells”, dar și cartea de debut a autoarei. Este un debut mai mult decât îndrăzneț și aștept cu nerăbdare ca seria să continue.

Când am început să citesc cartea, după primele capitole, mi-am spus că este prea mult pentru o singură carte să conțină 2 subiecte atât de dureroase: crimele îngrozitoare și terifiante care erau investigate în prezent și ororile din lagărul nazist de concentrare care erau descrise atât de amănunțit. Totuși, aceste subiecte mă fascinează foarte mult și nu știu cum am ajuns la jumătatea cărții, cert este că nu o mai puteam lăsa din mână. Voiam să aflu care este legătura dintre cele două planuri, de ce a adus Johana vorba de experimentele din lagăr, de ce criminalul alege doar un anumit tip de victime (una singură fiind diferită) și de ce le omoară în modul acela și, mai ales, de ce le ”însemnează”. După ce am avansat cu lectura, am bănuit unele lucruri, însă nu mi le puteam explica. Am rămas de-a dreptul șocată când am aflat!

Mi-a plăcut foarte mult faptul că s-au ocupat de anchetă, pe lângă alți polițiști și detectivi, două femei puternice și curajoase, Emily Roy, un profiler de la Canadian Mounted Police, și Alexis Castells, o scriitoare franceză care scrie cărți inspirate din crime care au avut loc, încercând astfel să spună povestea victimelor. Un alt lucru care mi-a plăcut și care m-a impresionat este acela că Johana s-a inspirat din viața bunicului ei, care a fost prizonier în lagărul nazist Buchenwald și care a fost un erou, deoarece a ajutat la eliberarea lagărului.

Am o plăcere nebună de a citi cărți în care crimele sunt explicate până la cel mai mic detaliu, chiar dacă asta mă face să mă înfior din cap până în picioare. Iar ”Block 46” conține din plin astfel de detalii. Pe lângă asta, îmi place să aflu care este motivul din spatele crimelor, cum gândește criminalul, cum își alege victimele, de ce alege să le toruteze și mutileze într-un anumit fel. Am simțit o foarte mare satisfacție atunci când am descoperit toate aceste detalii, pentru mine asta înseamnă un thriller bun. Doza de suspans pe care autoarea a adăugat-o la sfârșitul fiecărui capitol m-a făcut să nu o mai pot lăsa jos din mână…și dacă totuși am lăsat-o, nu mi-am putut lua gândul de la ea până nu ajungeam iar să o deschid și să o continui!

Nu știu ce să vă mai spun despre această carte. Ar fi atât de multe de spus, însă cuvintele sunt atât de puține. Să vă spun și ce nu mi-a plăcut la ea? Faptul că frazele din limba suedeză și din limba germană nu au fost traduse prin note de subsol, fiind astfel nevoită să tot caut traducerea acestora. Este un lucru minor totuși, pe care l-am trecut cu vederea atunci când i-am acordat nota (5 steluțe, bineînțeles). Povestea în sine a fost mult prea frumoasă pentru a mă mai gândi la acele cuvinte pe care nu le înțelegeam.

Recomand cartea oricărui iubitor de crime, acțiune, suspans, psihologia crimei, istorie, nazism, investigații polițiste și nu numai. Cartea asta le conține pe toate și le împletește într-un mod fermecător, care te cucerește fără să-ți dai seama!

Advertisement

One thought on “Block 46, de Johana Gustawsson (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s