Titlul original: “Seven Days”
An publicatie: 2017
Editura: Gama
Numar pagini: 267
Traducator: Andreea Demirgian
“Intr-o saptamana totul se poate schimba.
Kez e un bully. E frumoasa, e populara si nu-I pasa pe cine raneste.
Supraponderala si ciudata Jess e o tinta usoara.
Jess descopera pe cineva care-I sare in aparare.
Problema?
E iubitul lui Kez.
Asa ca, lucrurile se complica.”
“7 zile” de Eve Ainsworth este genul de carte ce nu trebuie ratata si citita de cat mai multa lume. Trateaza un subiect atat de actual si in acelasi timp, extrem de tulburator.

Bulling-ul este din totdeauna, chiar daca nu se stia de denumirea asta si a inceput sa fie tot mai des intalnit. Chiar si cand eram eu la scoala intalneam diverse “apelative” deloc frumoase si ma gandeam ca e lumea rautacioasa, doar ca prin toate acele “apelative” ajungi sa ranesti alte persoane. Chiar si in ziua de azi, vad la copiii inca de mici, ceea ce ei vad sau aud reproduc, cu cat este lumea mai larga si aud/vad multe lucruri, cu atat incep sa arunce cuvinte pe care nu le cunosc in esenta cu adevarat si nici nu realizeaza acest lucru, iar unele actiuni pentru ei par firesti. Daca noi, adultii, nu incercam sa ii indrumam cat mai bine si sa le explicam anumite notiuni incat sa nu fie ei in postura de hartuitori, dar nici sa hartuiasca pe altii, atunci sa nu ne mai miram de toate cate se intampla in lumea larga…
Ca si in cartea de fata, totul porneste din familie, chiar daca nu s-a realizat acest lucru de la inceput. In majoritatea cazurilor, atacatorii sunt cei care au familii disfunctionale si cauta sa isi descarce frustrarile pe cei mai slabi (parca ar avea un detector pentru slabiciune), doar ca sa se simta ei mai bine. Daca persoana atacata nu se tine pe pozitii si accepta toate vorbele aruncate in dezgust, isi pierde increderea in sine si incepe sa aiba indoieli in privinta sinelui.
In doar trei ore am dat cartea gata, mi-a placut foarte mult ca a fost scrisa atat din perspectiva persoanei atacate, dar si a bully-ului, asa s-a putut vedea diferenta in gandirea fiecaruia.
Jess e o adolescenta pe care colegele o hartuiesc fiindca e „grasa” si „se imbraca nasol”. Dar Jess are altele pe cap: ea si sora ei mai mica sunt crescute de o mama singura si mult prea prost platita ca sa le poata asigura fetelor tot ce au nevoie. Kez este in grupul celor mai frumoase si mai populare fete din liceu. Jess a fost mereu o victima, iar Kez nu suporta oamenii care-si plang de mila. Cele doua eroine au insa in comun mai multe decat isi dau seama.
Si culmea, desi bully se vrea a fi o persoana puternica (cel putin asa vrea sa lase impresia), mereu cu sustinatori in spate, la interior este o persoana extrem de slaba, cu putina incredere in sine si incarcata de teama. Pe cand, persoana atacata este cea puternica. Chiar daca trebuie sa inghita toate “mizeriile”, isi gaseste sustinere in cei apropiati, capata incredere in sine si curaj de a exprima ceea ce gandeste.
Imi doresc sa citesc cat mai multe carti in genul acesteia, cu subiecte cat mai delicate, intrucat in zilele de astazi nu mai suntem feriti de asemenea situatii si este trist. Trebuie sa gasim puterea de a pune capat rautatilor, atat noi cei ce privim, dar si cei care sunt incoltiti.
Pe aceasta cale, vreau sa ii multumesc Darianei Muntean (Instagram: https://www.instagram.com/dariana_muntean/), dar si Editurii Gama (https://www.instagram.com/edituragama/) pentru aceasta carte , datorita concursului lor am reusit sa imi pun manutele pe aceasta comoara 😊.