Casa bântuită, de Shirley Jackson-cartea care te va bântui până o vei citi, dar și după!

 • Titlu original: The Haunting of Hill House
 • Autor: Shirley Jackson
 • Editura: LITERA
 • Nr. pagini: 256
 • Traducator: Marius Michal Klimowicz

”Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat. Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască.”

După cum am spus și în titlul acestui articol, ”Casa bântuită” este o carte care te va bântui până o vei citi, dar și după ce ai citit-o. Pe mine mă bântuie acum să scriu despre ea, dar sunt sigură că îmi va rămâne întipărită în minte chiar și după ce-mi voi așterne gândurile pe ”hârtie”. Am început cartea cu pași mici și temători, fiind prima mea experiență cu o carte care abordează ca subiect principal fenomenele supranaturale. În primul rând, am fost atrasă de copertă, iar după ce am citit descrierea, mi-am spus că e ceva nou și trebuie s-o încerc. Din momentul în care am început-o, nu mi-a dat pace până nu am terminat-o.

În această carte găsești câte puțin din toate (amuzament, ironie, gânduri, trecuturi tulburi, căutarea drumului către sine, vise, iluzii, speranță, temeri, lipsuri), nu numai întâmplări paranormale care îți fac inima să bubuie, iar lucrul acesta mi-a plăcut foarte mult. Încă de cum citești descrierea amănunțită a casei, îți dai seama că este ceva ciudat la ea, că este ”bolnavă, dementă”, cum o descrie unul dintre personaje. Este atât de mare și atât de ciudat construită, încât te rătăcești în ea chiar dacă ai avea o hartă-n mână și indicatoare la fiecare pas! Totuși, în toată această nebunie, există o explicație logică: casa este astfel construită încât să te dezorienteze. Doctorul Montague descrie într-un mod amănunțit planul casei, dar nu o să vă plictisesc aici cu aceste detalii, ci vă las pe voi să le descoperiți.

Cele 4 personaje sunt complexe și foarte bine construite, acțiunile, trăirile, emoțiile și gândurile acestora fiind urmărite îndeaproape încă dinainte să ajungă la Hill House. Deși sunt foarte diferite, au totuși un lucru în comun: întâmplările paranormale prin care au trecut…și cele prin care vor trece împreună în casa bântuită. Deși se întâmplă aceste lucruri paranormale în repetate rânduri, autoarea nu îți oferă totul pe tavă, ci te lasă cu inima bubuindu-ți în piept și cu mintea vraiște, întrebându-te ”ce naiba tocmai s-a întâmplat?”. Și citești în continuare, curios și temător, vrând să afli cine e, de unde vine, ce vrea, de ce nu te lasă în pace, de ce a ales un anumit personaj… Se joacă cu mintea ta și tu nu ai ce să faci! Suspansul și groaza sunt la ei acasă în Hill House!

Sunt o mulțime de detalii pe care aș vrea să vi le spun, dar nu vreau să stric plăcerea de a lectura o asemenea carte! Un singur lucru mai adaug: finalul este unul la care nu m-aș fi așteptat niciodată! O recomand persoanelor interesate de supranatural, dar și personalor curioase și dornice să încerce lucruri noi, așa cum am fost eu! Cu siguranță nu va fi singura carte de acest gen pe care o voi citi. Țin să le mulțumesc celor de la Editura Litera pentru această carte, câștigată la un concurs pe pagina lor de instagram!

Era o casă fără bunătate, fără intenția de a fi locuită, un loc neadecvat pentru oameni sau pentru iubire sau pentru speranță.”

”Frica este abandonarea logicii, abandonarea voită a tiparelor raționale, spuse Montague. Îi cedăm sau ne luptăm cu ea, dar nu putem găsi o cale de mijloc.”

„Hill House se vedea în coasta dealului, cuprinzând atâta întuneric în interior; fusese așa timp de 80 de ani și putea foarte bine să rămână astfel încă 80”.

Advertisement

3 thoughts on “Casa bântuită, de Shirley Jackson-cartea care te va bântui până o vei citi, dar și după!

 1. Ioi, atâtea recenzii faine, așa puțin tiiimp! Cred că mi-am făcut un TBR care să-mi ajungă pe următorii 50 de ani :)) Super fain sună, o pun și pe ea printre celelalte cărți de citit 😀

  Liked by 1 person

  1. Mulțuuuuuumesc! Și da, așa se întâmplă mereu, lista e suuuuper plină, dar noi tot mai adăugăm acolo, să fie. :)))

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s