Dragoste la prima vedere 😊 – “Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau” de Fredrik Backman

Editura: Art

An publicatie: 2017

Numar pagini: 472

Traducere din limba suedeza de Andreea Caleman

“Elsa are sapte ani, ma rog, aproape opt, si o inteligenta taioasa si necrutatoare care o face sa fie diferita, dar si marginalizata. Singura care o intelege si care-I cultiva aplombul este bunica, fost medic in zone calamitate, privita la randul ei de ceilalti drept o nebuna excentrica. Pentru ca <<toti copiii au nevoie de supereroi>>, bunica inventeaza pentru Elsa povesti unde toata lumea este diferita si nimeni nu trebuie sa fie normal, iar scopul este sa o pregateasca pentru cee ace urmeaza sa afle sis a I se intample in viata. Personajele din povestile bunicii – care se dovedesc a fi nimeni altii decat vecinii din bloc – ii vor fi alaturi in evenimentele care o vor lua cu asalt.

Acest roman, care demoleaza cliseele privind normalitatea, ii va inspira negresit pe bunici in relatia cu nepotii lor si va incanta cititorii de toate varstele. Este o carte despre diversitate si acceptare”

Pe Fredrik Backman l-am descoperit anul acesta datorita lui Ove sau a fost invers? Cert este ca “Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-I pare rau” a devenit una dintre cartile mele preferate si pe care mereu o voi recomanda 😊.

Autorul are un talent aparte de a crea povesti ireale, dar totodata te determina sa crezi in ele; in cartea de fata au fost combinate realitatea cu povestile fantastice si a iesit un roman ce nu vrei sa-l ratezi.

M-am indragostit de bunica si Elsa inca de la prima pagina, era imposibil sa nu fie asa, iar legatura dintre cele doua este una foarte puternica si frumoasa 😊.

Bunica este de o nebunie extravaganta, nebunie in sensul figurat al cuvantului…nu ii pasa de nimic si de nimeni atunci cand este vorba de fericirea Elsei; are niste idei de-a dreptul iesite din comun, iar modul in care este descrisa bunica si intamplarile ei te dau pe spate, incarcate de amuzament, dar si induiosare.

Elsa, fetita de sapte ani, ma rog, aproape opt, este de o inteligenta fantastica, stie foarte multe pentru varsta ei, iar dialogurile pe care le are cu bunica, dar si cu celelelate personaje, iti vor demonstra acest lucru.

Acest duo sunt sarea si piperul lecturii, dar ca sa iti iese ceva megadelicios (ca sa folosesc un cuvant de-al Elsei) este nevoie sa mai adaugi si putin din alte condimente… “Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-I pare rau” este cartea pe care clar trebuie sa o citesti.

Citind romanul am ras cu lacrimi, are replici de te dau pe spate, este incarcat cu mult amuzant, dar si induiosator, avand fragmente unde nu-ti vei putea stapani lacrimile…daca tot razi cu lacrimi, la fel poti sa si plangi. Lectura iti va atinge o coarda sensibila, fara doar si poate…

Este mai mult decat perfect sa fii diferit de ceilalti, nu exista persoane la fel, dar cand ajungi sa te accepti exact asa cum esti, dar si pe ceilalti la fel, vei descoperi ca sunt persoane asemeni tie 😊; in toata acea diversitate, un singur lucru ii lega, si anume…bunica 😊.

Daca la inceputul lecturii am ras de ma dureau obrajii, finalul a fost extrem de emotionant…aveam lacrimi in ochi atunci cand citeam ultimile pagini si-mi parea rau ca am ajuns la sfarsit, nu-mi doream sa se finalizeze povestea, sa ma despart de Elsa si ai ei vecini ☹.

In momentul in care am inchis cartea, mi-am pus o dorinta…la vremea cand voi fi si eu bunica, imi doresc sa fiu exact ca bunica Elsei, la fel de dezinvolta si nepasatoare de ceea ce spun cei din jur, doar ca sa-mi stiu nepotii foarte fericiti 😊. Oare daca v-am spus dorinta, mi se va mai indeplini?

Bunicii sunt foarte importanti in viata unui copil si citind povestea Elsei si a bunicii ei, mi-am dat seama de cat de mult a contat faptul ca eu am avut bunicii implicati in viata mea, cate am invatat de la ei si cate mai am sa invat si in prezent de la ei, sunt precum o enciclopedie 😊.

“Orice copil de sapte ani are dreptul la supereroi. Si cu asta basta! Si cine nu-i de acord e batut in cap de-a binelea!”

“Idiotii nu pricep cum neidiotii termina un gand sit rec imediat la urmatorul. De-asta idiotii sunt intotdeauna fricosi si agresivi. Caci nimic nu-i sperie mai tare pe idioti decat o fata desteapta.”

“Nu toti monstrii arata ca niste monstrii. Caci unii isi poarta monstrii inauntrul lor.”

“Superputerea mortii nu-i ca-i face pe oameni sa moara, ci ca-i face pe cei ramasi in viata sa nu mai vrea sa traiasca.”

“Caci fara muzica, nu exista vise, iar fara vise nu exista povesti. Fara povesti, nu exista curaj, iar fara curaj nimeni n-ar putea indura tristetea.”   

“Omul vrea sa fie iubit. In lipsa iubirii, admirat. In lipsa admiratiei, temut. In lipsa fricii, dispretuit si urat. Vrea sa trezeasca un sentiment, de orice fel. Sufletul se cutremura in fata uitarii. Vrea contact cu orice pret.”

“ – Uneori e complicat sa fii om mare, Elsa.

– Si ce, crezi ca-i megasimplu sa fii copil? “

Advertisement

3 thoughts on “Dragoste la prima vedere 😊 – “Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau” de Fredrik Backman

  1. Încă nu l-am descoperit pe Backman, însă îmi doresc din tot sufletul. Felicitări pentru recenzia minunată și emoționantă! ❤

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s